“Златни дечко” најгледаније остварење у 2022. у бањалучком “Синеплексу Палас”

Бранислав Предојевић
“Златни дечко” најгледаније остварење у 2022. у бањалучком “Синеплексу Палас”

БАЊАЛУКА - Филм о мрачној страни фудбала “ Златни дечко”, српског режисера Огњена Јанковића, најгледанији је филм у “Синеплексу Палас” у 2022. години.

Прича о талентованом фудбалеру проблематичног темперамента прилично очекивано је потврдила да домаћи филмови и даље највише привлаче публику, пошто су још три домаћа наслова ушла у десет најбољих, а то су “Света Петка: Крст у пустињи”, “Лето кад сам научила да летим” и “Вера”, иако се ради о три потпуно жанровски различита филма.

Директор “Синеплекса” Владо Љевар каже да су домаћи филмови на првом мјесту на неки начин заштитни знак пословања биоскопа код нас.

- Прво мјесто “Златног дечка” на неки начин је очекивано, не само због тога што је у питању квалитетно остварење, већ што су прве позиције гледаности домаћих филмова дугогодишња традиција код нас. Прошле године то је био “Тома”, раније “Јужни ветар” или Монтевидео”, ове године то ће сигурно бити наставак “Муња” Раше “Андрића” и “Ланчана реакција” Драгана Бјелогрлића. Укратко  - српска продукција и даље је најсигурнији начин да публика дође у биоскопе - рекао је Љевар.

Топ 10

1.       “Златни дечко”

2.       “Малци 2: Груов почетак”

3.       “Карта за рај”

4.       “Аватар: Пут воде”

5.          “Света Петка: Крст у пустињи”

6.       “Лето кад сам научила да летим”

7.       “Ти си тај”

8.       “Клифорд: Велики црвени пас”

9.       “Uncharted”

10.     “Вера”

Што се тиче страних остварења и даље убједљиво доминирају анимирана остварења, која циљају на породичну публику, а други најгледанији филм у “Паласу”, је и уједно филм који се најдуже приказује у кину “Малци 2: Груов почетак”, који скоро 7 мјесеци увесељава малишане и наставиће то да ради по Љеваровим ријечима у 2023. години.

- Наравно, анимација је мање или више, такође сигурна мета када је у питању интерес гледалаца, пошто породична публика долази да гледа ову врсту филмова, без обзира о којем је филму ријеч, иако се мора признати да су “Малци 2”, феномен за себе, пошто су више од пола године на репертоару - рекао је Љевар.

По његовим ријечима долазак Камероновог “Аватара: Пут воде”, показатељ је не само опоравка домаће већ и свјетске кинематографије, што је велико олакшање за све људе који раде у овим водама.

- Кључни проблем је што је Холивуд радио смањеним капацитетом скоро три године, уз далеко мању продукцију него иначе због пандемије, што значи мање хитова, а то значи мање публике у биоскопу. Успјех наставка “Аватара”, показатељ је да се филмска индустрија полако враћа на старо, истина није то ни близу старог стања, али дефинитивно је протекла година била боља него претходне три - навео је Љевар.

Осим домаћих филмова и анимираних хитова, те “Аватара 2”, који је донекле ван конкуренције, у топ десет ушле су романтичне комедије “Карта за рај” и “Ти си тај”, које су јасан знак да велике звијезде попут Џорџа Клунија, Џулије Робертс, Џенифер Лопез и Овена Вилсона и даље занимају публику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана