Златна палма филму “Плаво је најтоплија боја” ФОТО

Танјуг
Златна палма филму “Плаво је најтоплија боја” ФОТО

Кан - Смјела лезбијска љубавна прича “Плаво је најтоплија боја” француско-тунишког редитеља Адбелатифа Кечичеа освојила је Златну палму филмског фестивала у Кану, јавио је Танјуг.

Жири на челу са холивудским режисером Стивеном Спилбергом додијелио је главну награду престижног филмског фестивала трочасовној еротској причи о одрастању, смјештеној у Француској.

Спилберг је награду уручио Кечичеу али и двјема звијездама филма Адел Ексарчопулос и Леи Сејду које су му се придружиле на позорници уз повике одушевљења из публике.

- Желио бих да посветим овај филм предивној младежи Француске коју сам упознато док сам снимао овај филм. Ти млади људи су ме научили много о духу слободе и заједничког живота - рекао је он.

Кечиче, 52, такође је похвалио и дух арапског прољећа док је преузимао награду.

- Такође бих желио да посветим овај филм другој младежи и нечему што се догодило не тако давно, револуцији у Тунису. Они такође желе да живе слободно да се слободно изражавају и слободно воле - рекао је он.

Гран при Канског фестивала отишао је у руке Џоела и Итана Коена за филм “Inside Llewun Davis” - у коме играју Кери Малиган, Џастин Тимберлејк и новајлија Оскар Ајсак - који је одушевио публику мјешавином фолк музике 1960-их и бритког хумора.

Браћа Коен су 1991. освојила Златну палму филмом „Бартон Финк” а посљедњи пут су учествовала у трци за награду 2007. са „Нема земље за старце”.

За најбољег режисера проглашен је Мексиканац Амат Ескаланте који је својим ултранасилним филмом „Хели” шокирао канску публику.

Францускиња Беренис Бежо (Артист) проглашена је за најбољу глумицу за улогу разочаране супруге у филму Ашгара Фархадија “Прошлост”, док је звијезда Холивуда 1970-их, 76-годишњу Брус Дерн проглашен за најбољег глумца за улогу у „Небраски” Александра Пејна гдје игра оца алкохоличара који вјерује да је освојио велику награду на лотоу.

Награда за сценарио отишла је Кинезу Џија Жангкеу за “Додир зла” који је понудио шокантан увид у корпуцију и експлоатацију у Кини.

„Плаво” је одмах по приказивању постало фаворит за награду.

Филм прати дјевојку Адел која се заљубљује у прелијепу плавокосу студенткињу умјетности (Сејду) а истовремено истражује теме попут класне раслојености у Француској и женских каријера.

Лист ''Холивуд рипортер” у критици је навео да ће филм ''шокирати многе сценама несимулисане женске копулације али да је филм много више од тога - то је страствена, искрена љубавна прича”.

Филм је награду добио дан послије великих демонстрација у Паризу против новог закона којим је Француска постала 14. земља у којој је легализован истополни брак. 

''Геј теме” биле су, иначе, лајтмотив овогодишњег фестивала у Кану, укључујући и филм Стивена Содерберга „Behind Candelabra” гдје љубавни пар глуме Мајкл Даглас и Мет Дејмон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана