Завршено снимање серије “Сабља” о убиству Зорана Ђинђића

Бранислав Предојевић
Завршено снимање серије “Сабља” о убиству Зорана Ђинђића

БЕОГРАД - Снимање политичког трилера, који истражује убиство Зорана Ђинђића, серије “Сабља”, рађене по сценарију Горана Станковића и Владимира Тагића, завршено је у Београду.

Серија истражује убиство премијера Ђинђића и посљедице тог злочина на друштвено-политички живот Србије, кроз очи три лика, репортера, полицијског инспектора и младог криминалца и какве је то утицаје имало на њихове животе.

Лик Зорана Ђинђића дочарао је глумац Драган Мићановић, Милорада Улемека Легију игра Сергеј Трифуновић, док Бојан Кривокапић игра Звездана Јовановића, бившег припадника Јединице за специјалне операције, који је из снајпера пуцао на Ђинђића. Продукцијска кућа “This and That” стајала је и иза пројекта “Породица” о Слободану Милошевићу, док је овдје осим са РТС-ом радила у сарадњи са хрватским “Другим планом” и бугарском продукцијском кућом “Агитпроп”.

Радња се одвија у 2003. години, у вријеме када се Србија мучила да се издигне из крваве деценије транзиције у бившој Југославији, а Станковић је шокантно убиство премијера усред бијела дана описа као прекретницу до данашњег дана за цијели регион Балкана.

Он каже да су се држали фактографије, али уз умјетничку слободу, како би радећи са тимом сценариста склопили мозаик о мартовском догађају 2003. године.

- Ми смо прошли кроз пуно разговора и са сведоцима и учесницима. Такође смо исцрпно пролазили кроз транскрипте са суђења и онда смо одлучили да имамо једну одступницу и да дозволимо нама самима да сада ми дамо један наш приступ томе - рекао је Станковић.

Коаутор серије Владимир Тагић каже да је лик Ђинђића покретач заплета, док су главни ликови фиктивни јунаци.

- Наши главни јунаци у суштини у овој серији су људи које смо ми креирали, ми измислили, а Зоран Ђинђић је само један симбол, једна основа од које смо кренули - навео је Тагић.

Глумачка екипа је међународна, уз нека нова имена и ликове попут Марине коју глуми Доља Гавански, која се послије више деценија из Лондона вратила у родни Београд.

- Ја сам жена једног лика који је у срцу догађања и ту као многе жене у нашем друштву гледам да одржим породицу, свог мужа - навела је она.

Један од најзапосленијих и најцјењенијих српских глумаца Љубомир Бандовић глуми полицијског инспектора Бориса.

- Ја сам инспектор који покушава да сложи коцкице и да реши случај. Али нема све коцкице, чак и оне које мисли да има нису те из те гарнитуре. Константна борба кроз целу серију да пробам да спојим два и два - казао је Бандовић.

Укупно шездесет и шест снимајућих дана биће претворено у осам епизода серије “Сабља”, чији датум емитовања још није познат.

Заплет

Окосница овог напетог политичког трилера јесте догађај из 2003, када је усред бијела дана испред зграде Владе Србије убијен српски премијер Зоран Ђинђић. Док се у очима јавности чини веома јасним ко су атентатори, млада новинарка у успону Даница Мандић (Даница Ћурчић) покушава да открије праву позадину атентата. Њена потрага за истином води је до најдубљих пора исквареног државног апарата. Борис, полицијски инспектор задужен за истрагу, полако открива грешке у случају које су га довеле до највиших људи тајне службе, док се млади криминалац Урош све више укључује у активности криминалног клана за који ће се испоставити да стоји иза атентата на премијера.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана