Вријеме зомбија

Бојан Ж. Босиљчић
Вријеме зомбија

У “мултиплексима” је завладала глобална епидемија зомбија! Они се крећу споро, али су као легија: увијек настављају да надолазе, као незаустављива сила природе. “Живи мртваци” су напустили резервате нискобуџетских хорор-видеа и запосјели су “блокбастере”, прешавши дуг пут од култних остварења до холивудског “мејнстрима”.

У биоскопима широм глобуса управо се врти филм “Свјетски рат З” у којем супер-звијезда Бред Пит, као истражилац Уједињених нација, покушава да спаси човјечанство од планетарне апокалипсе изазване вирусом који људе претвара у крвожедне зомбије - канибале. Ова холивудска мега-продукција у режији Марка Форстера, базирана на бестселеру Макса Брукса из 2006. године, коштала је баснословних 200 милиона долара. То је најскупљи зомби филм икада направљен.

За овај буџет могла би се снимити чак 1.754 филма “Ноћ живих мртваца”, из 1968. године, којим је аутор-дебитант Џорџ А. Ромеро поставио темеље овог (под)жанра, са шокантном сторијом о малој групи људи изолованим на опсједнутој фарми, коју нападају споро ходајући мртваци - људождери. Ово антологијско дјело је снимљено у црно-белој техници за “тричавих” 114.000 долара и потом је доживјело још два наставка (“Зора мртвих”, 1978. и “Дан мртвих”, 1985) као и неколико “римејка”.

Први дугометражни играни филм о “немртвима”, под називом  “Бијели Зомби”, у режији Виктора Халперина, датира још из 1932. године, у којем легендарни Бела Лугоши игра хаићанског  “вуду”-господара који свој млин за шећерну трску пуни зомбијима. Ромерова трилогија  покренула је лавину.

Зомби филмови се обично сматрају јефтиним и глупавим, али су данас постали популарни тренд. Чак је и шкотски “оскаровац” Дени Бојл снимио један зомби филм - “28 дана касније” (2002) Прошле године, реализована су чак 54 филма о “живим мртвацима”, међу којима су најпознатији романтична комедија “Топла тијела”, “Абрахам Линколн против Зомбија” (као одговор на филм “Абрахам Линколн: Ловац на вампире”) и ступидни “Успон Зомбија”. Такође, зомбији су јунаци тренутно најпопуларније серије на кабловској телевизији – “Ходајући мртваци”.

У Холивуду, зомбији су се по свом комерцијалном потенцијалу  сада нашли раме уз раме са “Марвеловим” стриповским супер-херојима. Магазин “Тајм” их је 2009. године прогласио “Званичним монструмима рецесије”. Филмове о зомбијима данас гледају и они који су их до јуче презирали.

Поријекло ријечи

Иначе, сматра се да сама ријеч “зомби” вуче своје коријене из Африке, прецизније из Конга, гдје значи - Бог (Нзамби).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана