Вино, мед и смокве спремни за Монику

Ратомир Мијановић
Вино, мед и смокве спремни за Монику

Требиње - Прослављена италијанска глумица Моника Белучи стиже данас у Требиње на снимање новог филма Емира Кустурице, “Љубав и рат”, а апартман у хотелу “Платани” увелико је спреман.

Иако Моника Белучи није имала посебних захтјева, што се тиче јеловника и смјештаја, домаћини хотела су рекли да су се својски потрудили да је дочекају како заслужује - на високој нози. Како сазнајемо, за глумицу ће бити спремљен богат мени са посебним акцентом на исхрану са херцеговачког поднебља.

- За Монику Белучи спремили смо тврдошко вино, херцеговачки сир, мед, грожђе и смокве. По томе је Херцеговина позната, а сигурни смо да ће нешто од тога пробати и прослављена глумица - казали су у хотелу “Платани”.

Додали су да су били изненађени што Белучијева ни по чему није жељела да се издваја од других гостију, али и да су одушевљени што је одабрала смјештај баш у њиховом хотелу, који, иако се налази у самом центру града, представља праву оазу мира.

Интересантно је и то да ће Моника Белучи у хотелу бити у прилици да се дружи са још једним актером из новог Кустиног филма. То је конобар Ранко Брајић Браја, који је већ играо у првим сценама овог филма.

- Глумити у филму Емира Кустурице је непоновљиво искуство - казао је четрдесетдвогодишњи конобар, који је имао прилику да се опроба у улози младожење у једној од сцена.

Браја је истакао да се све десило сасвим случајно. Вече пред снимање позвао га је Кустурица и понудио му да глуми у његовом филму, што је он одмах прихватио.

- Радим у хотелу “Платани”, гдје одсједа Кустурица, тако да ме вјероватно посматрао и у мени препознао неки дар за глуму - испричао је Браја.

Одушевљено је прихватио понуду, али је мислио да ће са филмском младом само шетати и да ће се фотографисати, а никако да ће нешто и причати. Међутим, додао је он, то је био прави филм, гдје је био у првом кадру, заједно са младом, професионалном глумицом из Београда, као и кумом. Имао је и своје реплике, у вези са којима му је помогао лично Кустурица. Новопечени глумац сада има само једну жељу - да га убаце у неки кадар са Моником Белучи.

Већина филмске екипе јуче је стигла у Требиње и почела са припремама простора за снимање наставка филма. Како незванично сазнајемо, Моника Белучи ће најприје снимати сцене на Клобуку, гдје је већ све припремљено за нове кадрове. За неколико дана у Требиње ће доћи и српска глумица Слобода Мићаловић, тако да ће крај августа у Требињу и околини проћи у знаку Кусте и његове магије покретних слика.

Фанови

Примјетно је да према хотелу “Платани” све чешће гледају млађи љубитељи филма, који у рукама носе фотоапарате.

Очекују да ће за једним од столова бити и Моника Белучи, а могуће је и да ће ових дана успјети да се фотографишу са славном глумицом.

Кустурица добија арсенал оружја ѕа снимање филма

Поводом информације да су Оружане снаге БиХ (ОСБиХ) аресенал оружја дале на располагање Емиру Кустурици за потребе снимања његовог филма “На млијечном путу”, из Министарства одбране БиХ су рекли да је продуцентска кућа из Требиња послала захтјев овој институцији, у којем су тражили да им се одобри одређена количина војног наоружања.

Надаље, из Министарства истичу да је то устаљена процедура и да су неки реквизити већ кориштени у филму “У земљи крви и меда” Анђелине Ђоли, те да је у захтјеву, између осталог, образложено да тематика филма нема национални предзнак.

Незванично је потврђено и то да је процедура у току и да нема препрека за одобрење захтјева.

Међутим, замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић тврди за “Дневни аваз” да је првобитна одлука стављена ван снаге због одређених недостатака те да иде у даљу процедуру.

- Одлука је била недовољно дефинисана. Наиме, њоме није тачно прецизирано ко ће у случају да се оружје оштети или загуби платити трошкове. Дакле, засад није ништа одобрено, мада ће се Министарство највјероватније опредјељивати да изађе усусрет. Како ће се ствари даље одвијати, то ћемо видјети - поручио је Околић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана