Викторији Абрил награда Златни печат

Приредила: Мирна Пијетловић
Викторији Абрил награда Златни печат

Београд - Позната шпанска глумица Викторија Абрил, почасна гошћа овогодишњег 44. филмског фестивала ФЕСТ у Београду, добила је награду "Златни печат" у Југословенској кинотеци.

- Хвала пуно. Хвала фестивалу, хвала публици. Београд ме је прво прихватио као пјевачицу, а онда и као глумицу. Захваљујем  Кинотеци на свему овоме - рекла је глумица.

Она је додала да се нада да ће се ускоро вратити, јер је у претходних неколико дана, колико борави у Београду, заиста уживала. 
Награду "Златни печат" глумици је уручио директор Југословенске кинотеке и умјетнички директор ФЕСТ-а Југослав Пантелић. 
- Ова установа ће наставити да додељује "Златни печат" великанима који су то заслужили својим радом - рекао је Пантелић. 
Осим публике, уручењу награде су присуствовали и министар за културу Србије Иван Тасовац, иначе велики поштовалац лика и дјела Викторије Абрил, и предсједник жирија 44. ФЕСТ-а Павел Лунгин.

Након уручења награде, глумица је позвала све присутне да погледају пројекцију филма Теоне Стругар Митевске "Жена која је обрисала сузе", јер је то један од најтежих филмова које је снимила и једна од најтежих улога које је тумачила, а прихватила ју је, како каже, након што је прочитала прву сцену. 
Абрил је у петак увече отворила 44. међународни филмски фестивал у Београду и том приликом уручена јој је награда "Београдаски победник" за досадашње стваралаштво.

Предсједник жирија главног такмичарског програма, руски режисер Лунгин рекао је да жири мора да се ослободи комплекса и буде слободан, а за њега је најбитније да ли у филму има талента и живота. Публику је поздравио и предсједник жирија Српског филма Драган Бјелогрлић и поручио да ће филмове оцјењивати строго и правично. 

До 6. марта на неколико локација у Београду биће приказано више од 110 филмова, међу којима више од 20 редитељских дебија. 

Мектирнан

Амерички режисер Џон Мектирнан, специјални гост ФЕСТ-а и лауреат награде "Београдски победник", најавио је да снима два нова филма и да би Србија била лијепо мјесто за снимање. 
- Не мислим из културолошких разлога већ зато што сам овдје упознао и разговарао са много младих редитеља - рекао је Мектирнан и додао да му се допадају јер они желе да буду модерни Европљани који су за собом оставили историју. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана