Вестерн “Мртав за долар” нови филм Волтера Хила: Повратак мајстора жанровског филма

Бранислав Предојевић
Вестерн “Мртав за долар” нови филм Волтера Хила: Повратак мајстора жанровског филма

БАЊАЛУКА - Легендарни режисер и сценариста Волтер Хил враћа се филму након паузе од шест година, вестерном “Мртав за долар”, који у биоскопе стиже 30. септембра 2022. године.

Свјетска премијера филма заказана је за 6. септембар за вријеме Међународног филмског фестивала у Венецији, на којем ће режисер бити награђен за животно дјело и допринос кинематографији.

Сценарио за повратнички филм написао је Хил, уз асистенцију Мата Хариса, а чланови глумачке екипе који су радили на пројекту су Ворен Бурк, Бенџамин Брат, Хамиш Линклатер и Гај Барнет.

Радња филма смјештена је у 1897. годину и прати причу о Максу Борлунду, којег глуми Кристоф Волц, легендарном ловцу на главе, који се налази у потрази близу границе са Мексиком. Унајмљен је да пронађе жену по имену Рејчел Кид (Рејчел Броснан), киндаповану жену богатог бизнисмена коју је отео бафало војник Елајжа Џонс (Брендон Скот). Током путовања на југ открива да су жена и њен наводни отмичар заправо љубавници који су побјегли од њеног насилног мужа. Успут, Борлунд наиђе на одметника и коцкара Џоа Крибенса (Виљем Дефо), који је његов заклети непријатељ након што га је ловац на главе послао у затвор прије много година.

Неки од најпознатијих филмова које је славни филмаџија режирао током каријере укључују класике “Тешка времена”, “Возач”, “48 сати”, “Ратници подземља”, “Јужњачка утјеха”, “Ватрене улице”, “Раскршће” и “Црвена врелина”.

Хил већ има статус иконе вестерн жанра због режије каубојских класика попут филмова “Јахачи на дуге стазе”(1980) , “Џеронимо” (1993) и “Дивљи Бил” (1995).

- Сваки филм који сам снимио био је вестерн. Они нуде огољени морални универзум који је, без обзира на драматичне проблеме, изван нормалних путева друштвене контроле и социјалног ублажавање проблема, а то волим да радим и у оквиру савремених прича - рекао је Хил.

Иако је његов опус везан за талас режисера из седамдесетих, познатих као Нови Холивуд, он је себе увијек видио изван сваке групације, како због година, тако и због стила.

- Иако сам мало старији, идентификовали су ме са новим Холивудом, али моји филмови су били прилично ретро. Тачније, нисам се бавио темама, желио сам да радим жанровске филмове и приче - навео је Хил у једном разговору, објашњавајући свој рад.

Ново остварење биће Хилов трећи филм у посљедњих 10 година, након филма “Задатак” из 2016. године, са Мишел Родригез и “Метак у главу” са Силвестером Сталонеом из 2012. године.

Због доприноса филмској култури широм свијета на бројним фестивалима приређиване су ретроспективе његових остварења, а он данас ужива огромно поштовање, како струке, тако и публике.

Телевизија

Хил има славну каријеру у свијету филмског стваралаштва, али и запажен допринос телевизији са режијом пилота култне вестерн серије “Дедвуд”, за коју је добио награду “Еми” или мини серије “Изгубљени траг”.

Био је копродуцент култног научно-фантастичног хорор филма “Осми путник” из 1979. године, са Сигурни Вивер у главној улози, а наставио је да буде продуцент или извршни продуцент у наредна три наставка, као и у бројним другим филмовима и серијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана