Велики тријумф Одрастања

Приредила: Мирна Пијетловић
Велики тријумф Одрастања

Лос Анђелес - Филм "Одрастање" освојио је "Златни глобус" у категорији најбоље драме, док је изненађење вечери била побједа остварења "Grand Budapest hotel" у категорији најбоља комедија или мјузикл, умјесто очекиваног "Човјека птице".

Прва велика додјела признања у холивудској сезони награда показала је да не постоји фаворит између неколико филмова који би могли да се такмиче за главне награде индустрије - "Оскаре", које ће 22. фебруара додијелити Америчка академија за филм.

Филм "Одрастање" је био номинован у пет категорија, а освојио је три "Глобуса", укључујући главни - за најбољу драму. Режисер Ричард Линклатер, који је овај филм о одрастању једног дјечака снимао 12 година с истим глумцима, добио је "Глобус" за режију, а Патриша Аркет за споредну женску улогу.

Уколико освоји "Оскара", биће то велико изненађење и успјех за филм који је снимила мала кућа "IFC films".

- Када се појавио с овим пројектом прије 14 година, рекли смо да је, јер је био толико човјечан, заправо веома скроман. Уложио је толико свог живота у овај филм - рекао је о Линклатеру продуцент "Одрастања" Џонатан Серинг.

"Човјек птица", сатира о шоубизнису, имао је чак седам номинација, а "Глобусе" је освојио за најбољи сценарио и најбољег глумца у комедији/мјузиклу - Мајкл Китон.

Губитак од "Grand Budapest hotel" Веса Андерсона је велики ударац за "Човјека птицу" усред сезоне награда. Андерсонова живописна прича о управнику хотела уплетеном у убиство и пљачку освојила је само тај један "Глобус".

До десет филмова може да се такмичи за "Оскара". У посљедње двије године, добитник "Глобуса" за драму добијао је и "Оскара" за најбољи филм, а номинације за награду америчке Академије знаће се за неколико дана.

Биографски филм о Мартину Лутеру Кингу млађем "Селма", који је ушао у историју као прва номинација за "Глобус" за режију за једну Афроамериканку освојио је само једну награду - "Златни глобус" за најбољу пјесму "Glory".

"The Imitation Game", британски филм о разбијачима шифри током Другог свјетског рата, остао је празних руку и поред популарности главног глумца Бенедикта Камбербача и дистрибутера - "Вајнстајн" компаније.

Исход 72. додјеле "Златних глобуса" неће утицати на номинације Академије, јер је избор номинованих, који ће бити саопштен 15. јануара, завршен прошле седмице, али може да повећа шансе потенцијалних добитника.

"Глобуси" су, преносе медији, учврстили добре позиције глумаца који су играли ликове обољеле од екстремних болести.

Џулијен Мур добила је "Глобус" за најбољу глумицу у драми за улогу обољеле од Алцхајмера у филму "Still Alice", док је Еди Редмејн добио награду за мушку улогу у драми за ролу физичара Стивена Хокинга у филму "The Theory of Everything".

Политика је прилично обојила захвалне говоре добитника, од подршке хиспано и трансродној заједници до позива на слободу говора и солидарност послије напада на "Шарли ебдо". Џорџ Клуни, који је добио награду за животно достигнуће, носио је беџ са натписом "Ја сам Шарли".

Хаковање "Сонија" такође се помињало на "Глобусима", али на нешто лакши и духовитији начин.

Водитељке Тина Феј и Ејми Фелер, којима је ово трећа додјела "Глобуса", почеле су церемонију шалом о сајбер нападима за које влада САД окривљује Сјеверну Кореју, која је то демантовала, али је љута због "Сонијеве" комедије "Интервју", која описује убиство лидера Ким Јонг Уна.

- Данас славимо све серије које познајемо и волимо и све филмове у којима је Сјеверна Кореја у реду - рекла је Феј.

Руски филм "Левијатан" најбољи је страни филм, док је "Како да дресирате свог змаја 2" најбољи анимирани филм. Када је ријеч о ТВ наградама, "Глобус" за најбољу комедију добила је Амазонова серија "Транспарент" о разведеном оцу који покушава да постане жена и реаговању његове одрасле дјеце. У категорији драме, Шоутајмова серија "The АAffair" добила је "Глобус" за прву сезону. Кевин Спејси добио је награду за најбољег глумца у драмској серији, а најбоља глумица је Рут Вилсон.

"Глобусе" додјељује Холивудско удружење страних новинара (HFPA) и, иако мање престижни од "Оскара", и даље имају велики маркетиншки утицај за номиноване и добитнике. За разлику од "Оскара", које бира око 6.000 чланова Америчке академије за филм, "Глобусе" бира мање од 100 новинара HFPA. Традиционално, "Глобуси" су "опуштенији" од "Оскара", могуће због тога што је алкохол дозвољен.

- "Златни глобуси" су традиционално забавнији ТВ програм од "уштогљених" "Оскара" - рекао је Роберт Томпсон, професор поп културе на Универзитету Сиракуза.

Подршка за "Шарли ебдо"

Церемонија је почела тако што су звијезде попут Џорџа Клунија и Хелен Мирен показале подршку жртвама напада на француски сатирични лист "Шарли ебдо". Предсједавајући Холивудског удружења страних новинара, који организује "Глобусе", Тео Кингма добио је стојеће овације и рекао: "Заједно стојимо уједињени против сваког ко покуша да угуши слободу говора од Сјеверне Кореје до Париза".

Гламур

Много шминке, не много накита, пуштене косе, као и много сјајних металик, бијелих и црвених хаљина обиљежило је црвени тепих на додјели "Златног глобуса". Међу онима које су хвалили модни професионалци је глумица Џулијен Мур, која се појавила у сребрној "Живанши" хаљини, коју је дизајнирао Рикардо Тиши. Експерт за стајлинг Мери Алис Стивенсон је у својих топ пет додала и сјајни сребрно-црни "Ланвинов" комбинезон, који је носила Ема Стоун. У заводљиво црвеним хаљинама биле су Алисон Вилијамс, Лина Данам и Хелен Мирен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана