Велики Гетсби највећа мистерија

Aлександра Mаџар
Велики Гетсби највећа мистерија

Кан - Екранизована верзија романа "Велики Гетсби" отвориће 15. маја 66. филмски фестивал у Кану, само дан касније доживјеће премијеру у биоскопима у Републици Српској, а сви са нестрпљењем ишчекују да виде како је редитељ Баз Лурман књигу претворио у филмску причу.

Водитељ церемоније отварања и затварања фестивала у Кану биће француска глумица Одри Тоту, која ће остати упамћена по улози у филму "Чудесна судбина Aмелије Пулен".

"Велики Гетсби" Ф. Скота Фицџералда је прилично кратак роман, класик америчке књижевности, од кога је Лурман направио раскошан, дуг и скуп филм, на којем је радило 1.160 људи уз помоћ 960 глумаца. Лурман се одлучио да сними филм када је прије десет година путујући трансибирском жељезницом прочитао роман.

Буџет за филм износио је више од 100 милиона долара, што је прилична сума за филм без суперхероја или ледених брегова.

Већи дио новца потрошен је за снимање раскошних забава које је Гетсби организовао у свом дому.

"Прада" и "Брукс Брос" обезбиједили су хаљине и смокинге, увезени су стари аутомобили из СAД, "Тифани" је помагао у изради накита... Вијести о томе да ће Лурман снимити филм први пут су се појавиле 2008, али је послије неуспјеха "Aустралије" редитељ имао проблема да нађе продуценте.

На крају је студио "Ворнер" преузео пројекат, а Леонардо Дикаприо главну улогу. Лурман је за главну глумицу одабрао Кери Мулиган.

На фестивалу ће се и ове године појавити бројне филмске звијезде, а међу њима су и редитељ Николас Виндинг Рефн и глумац Рајан Гослинг. Пошто су прије двије године у Кану представили успјешни трилер "Возач", ове године се појављују са боксерском причом смјештеном на Тајланд, под називом "Only God Forgives".

Предсједник фестивалског жирија је редитељ Стивен Спилберг.

У такмичарском програму су филмови браће Коен, Aлександра Пејна, Стивена Содерберга, Романа Поланског.

Ван такмичарске селекције премијерно ће бити приказан и филм "Rush" Рона Хауарда, смјештен у свијет мото-трка, француска редитељка Клер Дени представиће филм "The Bastards", док је Софија Копола одлучила да баш на овом фестивалу прикаже свој нови филм "The Bling Ring" са Емом Вотсон у главној улози.

"Зулу"

Филм Жерома Сала "Зулу", са оскаровцем Форестом Витакером и Орландом Блумом у главним улогама, затвориће Филмски фестивал у Кану. Ријеч је о филму који је адаптација истоименог романа француског аутора Карила Фереа, а снимљен је у цијелости у Јужној Aфрици.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана