Велика љепота осваја свијет

Цвија Мркоњић
Велика љепота осваја свијет

Добитник "Оскара" за најбољи страни филм "Велика љепота" освојио је гледаоце широм свијета, а заљубљеници у седму умјетност са радозналошћу одлазе у биоскоп да погледају ово остварење.

Хедонистичка шетња италијанског редитеља Паола Сорентина кроз живот римске културне елите изазвала је позитивне реакције и филмских критичара. Филм "Велика љепота" или "La grande bellezza" осликава декадентни и извјештачени свијет високе буржоазије у Риму. У том вртлогу је Џеп Гамбардела, тужни писац и новинар.

Шездесетпетогодишњи плејбој, краљ високог друштва, Гамбардела је и шармантни хроничар Рима, културног живота Вјечног града, стални је гост забава, које, имплицитно, указују на декаденцију културних кругова римске престонице. Он је ноћна птица која за живот зарађује као новинар, принуђен да стално објашњава неоствареним или оствареним умјетницима зашто је престао да пише послије једног и јединог објављеног романа. Послије смрти жене које је у младости волио, Џеп почиње да се преиспитује.

Сорентинова "Велика љепота" је стилизовани филмски есеј о животу богатог сноба, који презриво гледа на своје окружење и трага за чистом, правом емоцијом и изнад свега - љепотом.

Италијански филм освојио је "Оскара" за најбоље страно остварење на 86. додјели награда Америчке филмске академије, након што је тријумфовао на додјели награда Европске филмске академије крајем 2013. године.

Узбуђење у Италији због ове награде је превелико, иако су мишљења италијанских критичара подијељена. Док једни сматрају да је филм "сувенир" намијењен прије свега америчком тржишту, други су ипак мишљења да је "Оскар" заслужен.

Идеја за "Велику љепоту" рођена је прије 20 година, када се Сорентино преселио из Напуља у Рим са жељом да схвати Ватикан и католичку вјеру, али и утицај Рима на свијет и на глобалну културну сцену.

- Почео сам да записујем своја запажања. Много година касније идеја о новинару, кога одређују хедонистичко окружење и општи императив стицања и трошења новца, дошла је сама од себе. Тада сам схватио да имам основну структуру филма, па сам прионуо на посао - испричао је Сорентино.

Међутим, за овог редитеља, парадокс љепоте и деградације једне друштвене класе (класе богатих) које у филму приказује, заснивају се прије свега на имагинацији и лажи. А управо у сновима и машти могуће је ухватити истину и претворити је у спектакл. Љепота и форма јесу свакако симболи са којима се Италија као нација идентификује. С друге стране, "Велика љепота" је филм који на један посебан начин приказује реалност.

Празнина

- Сиромаштво за мене није само тема о којој се испредају приче, већ начин живота. Филм, из тог разлога, не приказује материјално сиромаштво као тоталну празнину. Намјера ми је била да покажем шта се крије иза очигледног осиромашења Италије. Овај филм је прича о љепоти живљења - рекао је Паоло Сорентино.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана