Варајети: Филм "Тома" музички раскошан и веома сентименталан

Танјуг
Foto: imdb.com

ЛОС АНÐЕЛЕС - Након свјетске премијере у Сарајеву и апсолутног тријумфа на фестивалу "Филмски сусрети" у Нишу, престижан амерички магазин Варајети писао је о филму Тома, редитеља Драгана Бјелогрлића, оцијенивши га као "музички раскошним и веома сентименталним".

Ово остварење, са Миланом Марићем у насловној улози, мапира богати живот легендарног југословенског кантаутора Томислава Томе Здравковића (1938-1991), који је важио за једног од најомиљенијих извођача свог времена.

"Сценарио који су заједно написали Бјелогрлић, Никола Пејаковић, Зоран Лисинац и Маја Тодоровић осмишљен је за мејнстрим забаву и као без даха скаче између деценија како би испричао причу о Томином успону од скромних почетака па све до посљедњих година његовог живота", пише Варајети.

Томина популарност, понекад претјерано искоришћени елемент носталгије и позамашни одломци из његове пјесмарице требало би да привуку гледаоце из свих република бивше Југославије, оцијенио је часопис.

"Иако неким гледаоцима могу сметати поједностављање, елизије и композиција приступа Бјелогрлића и његових сарадника (шта је одсуство жене или двије када их је мушкарац имао четири?), друге ће одушевити његово ре-креирање боемског миљеа који су сачињавали мултиетнички извођачи, пјесници, умјетници и спортисти из земље која више не постоји. Чак и они који нису чули за овог човјека цијениће његов топли баритон и меланхоличне, доживљене текстове његових пјесама", наводи Варајети.

Ово остварење, тврди да су Томине веома омиљене баладе инспирисане његвоим несрећним везама и изгубљеним љубавима.

Наиме, многи филмски моменти приказују Циганку Рушку, која је описана као Здравковићева прва љубав.

"Она је приказана као сабласна фигура, понекад насмијана, понекад тужна, која се више пута појављује током филма, држећи букет бијелих ружа. Њихова немогућност да буду заједно подстакла је настанак једне од његових првих личних песама", истиче Варајети.

Тек почетком 50-их година 20. вијека, Здравковић добија подстицај за напредак у каријери од већ успјешног "дрозда" Силване Арменулић (коју у "Томи" тумачи Тамара Драгичевић), Бошњакиње познате као "краљица севдалинки".

"Током година, њих двоје се сјајно усклађују у дуету, али никада не ступају у сексуални однос који Тома прижељкује.Он је написао неколико пјесама о њој и подарио јој једну од својих најбољих нумера, "Шта ће ми живот без тебе, драги", који постаје један од њених највећих хитова", каже Варајети.

Касније, невјерство Здравковићеве прелијепе супруге Наде (тумачи је Милена Радуловић) подстиче даљи настанак популарних мелодија које је његова публика вољела.

У филму Здравковић чак пише и пјесму за несрећну супругу строгог љекара који га је лечио од рака простате и изводи је посебно за њих у једној "изразито сентименталној сцени" - пише Варајети и додаје да је то један од многих алата којима су се Бјелогрлић и Лисинац користили да прикажу Здравковићеву лојалност пријатељима и породици.

"Наравно, и Тома има своје пороке. Пије до те мјере да уништава бубреге, пуши као Турчин и губи своје мало богатство коцкајући. Када не разбија чаше у кафани или се не туче у коцкарници, главни глумац Марић успјева да пренесе Томин лагани шарм, недостатак претензија и харизматичну сценску појаву", подвлачи Варајети.

Најузбудљивији елемент остварења, како наводе, свакако је великодушна количина изведених Здравковићевих дела, било да је то акустично, у малим просторима, или у великим дворанама уз пратњу оркестра" пише Вајарети.

Док се одржава Томина посљедња концертна турнеја, док му здравље опада и почињу ратови на Балкану који ће заувијек измијенити његову родну земљу, Бјелогрлић и Лисинац стварају напетост и постављају питање шта ће се најпре догодити (смрт умјетника или једне државе).

Како Варајети каже, техничке заслуге су разнолике, посебно када се ради о другом историјском периоду, појашњавајући да се то посебно мисли на костиме који су "јако интересантни".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана