Вампирске приче освојиле свијет

Александра Маџар
Вампирске приче освојиле свијет

Бањалука - Екранизације прича о вампирима на основу популарних књижевних романа у свијету, али и код нас, постале су прави хит међу публиком којој је привлачна мистерија "живота" и настанка ових митских бића.

Романтично-фантастични филмски серијал "Сумрак", рађен по романима америчке књижевнице Сузан Мајерод 2008. године па све до данас, не губе на популарности.

Тинејџери широм свијета вјерни су фанови вампирске љубави између Беле чији лик тумачи Кристен Стјуарт и Едварда којег глуми Роберт Патинсон. Још једну причу бројна публика чека са нестрпљењем, а то је филм "Вампирска академија" снимљен по бестселеру Ришел Мид који у биоскопе стиже у фебруару сљедеће године.

"Академија" прати причу о борби добрих и лоших вампира и људи који их чувају. Двије најбоље пријатељице, једна вампирица и њена чуварка, бјеже са Академије само да би двије године касније биле враћене, и тада почињу њихове невоље.

И награђивани српски писац Дејан Стојиљковић сложио се са чињеницом да су вампири на филму, као и у књигама највећу популарност доживјели у 21. вијеку.

- Сам концепт вампира као бића, да је то мртав човек који је жив, у ствари, је привлачан у људској подсвести, а њихов вечни живот је веома интересантан - казао је Стојиљковић.

У оваквим филмовима присутни су и морбидни моменти, а како каже Стојиљковић, посебно однос ероса и танатоса.

- "Интервју са вампиром" је одличан филм Нила Џордана по књизи Мен Рајс. У том филму еротски моменат јако је наглашен - додаје овај писац.

Заљубљеници у вампирске страшне тајне могу да у специјалном издању Стојиљковићеве књиге "Константиново раскршће" прочитају његов есеј о вампирима.

- Док сам се бавио истраживачким радом прије почетка писања есеја, открио сам да не постоји цивилизација на земаљској кугли која нема своју верзију вампира. Грке, Абориџане, америчке Индијанце, све занима та прича - истакао је Стојиљковић.

Подсјетио је да је вампир једина српска ријеч која се користи у међународном оквиру.

- То је најпознатија српска реч на свету. Значење овог створења у српској митологији, потпуно је другачије од онога како их представљају холивудски вампири. Продуценти, редитељи и сценаристи искориштавају такве приче, јер су јако популране код тинејџера - закључио је Стојиљковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана