“Уздах на крову”, играни филм у продукцији РТРС-а

РТРС
“Уздах на крову”, играни филм у продукцији РТРС-а

Бањалука - Јуче је на локацији универзитетског Кампуса у Бањалуци почело снимање првог играног филма у продукцији Радио Телевизије Републике Српске.

“Уздах на крову” је мастер рад студената другог циклуса студија Академије умјетности у Бањалуци, сниматеља Драшка Гајића и монтажера Биљане Шева.

- Идеја филма је да се на комичан начин прикажу суштински проблеми, који су свакодневно присутни код сваког појединца - открива за Драшко Гајић, преноси РТРС.

Када је настајао роман “Уздах на крову”, његов аутор Михајло Орловић није ни слутио да ће роман доживјети и екранизацију.

- Роман сам стварао сам, а сада је у рукама оних који желе да га претворе у слику. То ме чини изузетно срећним и горим од жење да видим како ће филм изгледати - каже Орловић.

Представници РТРС-а и АУБЛ су истакли значај пројекта.

- Овим филмом се ствара изузетно добар кадар за развој ове врсте програма који РТРС треба да обезбиједи својим гледаоцима. Овај пројекат се већ дуго чека, а наши радници су и иницијатори настанка овог дјела - каже Горан Вучић, директор Медијацентра РТРС.

- Овај филм је резултат сарадње РТРС-а и Академије умјетности у Бањалуци која траје од самог настанка Академије - рекао је Лука Кецман, декан АУБЛ.

Он је истакао значај који РТРС пружа овој установи у финансијском и техничком смислу, те свим учесницима у пројекту пожелио срећан рад.”

Комедија “Уздах на крову” је играни ТВ филм.

Снимање ће се обавити у периоду од 14. маја до 13. јуна 2013. године на локацијама у Бањалуци (Природно математички факултет, АУБЛ, Кампус, насеље Долац), селима Борковићи и Зеленковац.

Садржај филма “Уздах на крову”

“Уздах на крову” је филм о брачном пару који бјежи од градске “буке и вреве” у неке мирније крајеве, у потрази за својим унутрашњим спокојством и тишином.

Свако од ликова има своје разлоге за одлазак.

То је бијег од стварног и реалног живота у свијет илузија и фикције.

Они несвјесно улазе у тај свијет, свијет својих маштања и пожуда, гдје срећу нове ликове који такође, из својих реалних живота, несвјесно улазе у исту фикцију.

Наши јунаци улазе у заједнички лавиринт еротизма, свако из свог угла и свако са својим маштањима и жељама.

Кад излазе из тог лавиринта, уједно излазе и из илузије, враћају се стварности, али са другачијим расположењем.

У фикцији су пронашли оно што нису у стварним животима.

На крају фикција и илузија нестају, али не и оно што су ликови нашли у тој илузији, то остаје заједно са њима, у њиховим реалним животима.

Сценарио су, према роману Михајла Орловића, сачинили Марио Ћулум и Милан Гајић, студенти драматургије на другом циклусу студија Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Играју: Рената Агостини, Велимир Бланић, Бранко Јанковић, Ђурђа Вукашиновић, Драгослав Медојевић, Раденка Шева, Наташа Иванчевић, Драго Вејиновић, Жељко Еркић, Златан Видовић...

Режија: Игор Тешић,

Монтажа: Биљана Шева, РТРС

Директор фотографије: Драшко Гајић, АУБЛ

Продукција: Радио Телевизија Републике Српске,

Копродукција: Академија умјетности Универзитета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана