Златни глобус: Један филм има чак осам номинација и апсолутни је фаворит

ГС
Foto: Агенције

Златни глобуси традиционално отварају сезону додјеле филмских награда, али су прошле године скинути с националне телевизије јер се показало да је организатор, Холивудско удружење страних новинара (ХФПА), ексклузивно бјелачка организација која није учинила ништа да унаприједи различитост.

Након што је ХФПА, удружење у којем дотад није било ниједног црнца, подузела кораке да се реформира, НБЦ је ове године пристао преносити свечаност, а позивнице су упућене најсјајнијим холивудским звијездама.

Најбоља драма

Ондје ће сигурно бити Стивен Спилберг, чији је полуаутобиографски филм "Фабелманови" фаворит за најбољу драму, и Еди Марфи, добитник Глобуса за животно дјело. Комичар Џерод Кармичел водиће додјелу, а међу презентерима је и Квентин Тарантино.

Но бројни номиновани још нису потврдили долазак. Новинар Пит Хамонд сматра да ће овогодишњи Глобуси бити другачији од уобичајене бљештаве забаве, познате и по жестоком партијању након додјеле.

- Биће пуно тише. Неће бити "афтерпартија". Ништа од тога. Филмски студији ове године неће трошити новац на то - казао је Хамонд АФП-у.

Супротно од Оскара, Златни глобуси се дијеле у двије категорије "драме" и "мјузикла или комедије". Међу драмама, "Фабелманови" ће имати жестоку конкуренцију у хитовима "Top Gun: Maverick" с Томом Крузом у главној улози и наставку "Аватара" Џејмса Камерона.

Изненадити би могла два филма из свијета музике "Тар" и "Елвис".

Том Круз неће доћи

Круз, који је и продуцент наставка "Топ Гуна", вјеројатно неће доћи на додјелу, након што је вратио своја три Златна глобуса ХФПА-у у знак протеста против њихова понашања.

Филм "The Banshees of Inisherin"  има највише номинација на овогодишњим Глобусима - чак осам, и фаворит је за наслов најбоље комедије, а Колин Фарел за најбољег глумца у комедији.

Највећег ће конкурента имати у надреалном научно-фантастичном филму "Све у исто вријеме".

 И овога ће пута гласачи Академије почети гласати о номинацијама за Оскаре у четвртак, три дана након додјеле Златних глобуса.

ХФПА је ове године додала више од стотину расно разноликих гласача, премда они нису стални чланови удружења страних новинара, што отежава предвиђање ко ће бити награђен Глобусом. Питање је у коликој ће се мјери филмски студији у предстојећој утрци за гласове Академије хвалити и рекламирати се овогодишњим освојеним Глобусима.

Хамонд тврди да многи у филмској индустрији жале за "старим Глобусима" јер су осамдесетак година били јако важни у сезони холивудских филмских награда, преноси Аваз.

- Традицију не можете купити - рекао је Хамонд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана