Успон и неустрашивост Душана Силног

Миланка Митрић/агенције
Успон и неустрашивост Душана Силног

БЕОГРАД - Укупно тринаест остварења добило је подршку на конкурсу за суфинансирање развоја другометражних играних и документарних филмова, а највећу, од 48 милиона динара добило је остварење “Душан Силни” у режији Петра Пашића.

У питању је играни филм рађен према мотивима драме Миодрага Мије Илића “Пуч”, која је играна у Београдском драмском позоришту.

- Млади Стефан Душан у намери да се супротстави бугарско-ромејској најезди, улази у чувену битку код Велбужда, којим командује његов отац Стефан Урош Трећи (Дечански). У једној од највећих битака у 14. веку, Душан исказује велику храброст и вештину, убија бугарског цара и  победом Србије над Бугарском стиче општу популарност у војсци, народу и великашима, нарочито млађима - стоји у кратком опису радње.

Од Филмског центра Србије, овај филм добио је подршку као остварење с националном темом, заједно с филмом “Пут до оца” Ненада Огњеновића, који је подржан са 36 милиона динара.

- Сценарио за филм “Душан Силни”, који одликују прецизно профилисани дијалози, обогаћен је синематичним акционим сценама, а оне су упечатљиво надградиле изразити драмски потенцијал ове приче о дворским сплеткама, технологијама потребним да би се придобила моћ и ценама које је нужно платити да би се освојила потпуна власт. Душан Силни је у овом сценарију приказан као владар у успону снаге, као неко ко је предодређен за велика дела, као и за то да од Србије направи регионалну силу. У том смислу је Душанова харизма неупитна и достојна правог вође, одлучног и неустрашивог цара свих Срба, Бугара и Грка - стоји у образложењу комисије.

Управни одбор Филмског центра Србије усвојио је приједлоге и из категорија дугометражних дебитантских играних филмова и дао подршку развоју пројеката домаћих дугометражних играних и документарних филмова.

Међу остварењима из поменуте двије категорије, која су подржана, налази се и дебитантски филм “Сети ме се”, за којег режију и сценарио потписује Вук Костић, али и режисерски пројекат Мирјане Карановић “Народна драма” и “Емигрант” редитеља Стевана Филиповића.

Што се одбијених филмова тиче у свим категоријама, одбијена  су остварења  Срђана Драгојевића, Синише Ковачевића, Петра Ристовског, Стевана Бодроже, Данила Бећковића, Ивана Живковића, Предрага Велиновића и других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана