Успјех серије “Периферија”: Постпандемијска прича о људима и технологији

Бранислав Предојевић
Успјех серије “Периферија”: Постпандемијска прича о људима и технологији

ЊУЈОРК - Студио “Амазон” је протекле седмице представио своју нову серију “Периферија” адаптацију култног дијела чувеног писца и оца сајберпанка Вилијама Гибсона, уз одличне реакције публике и помијешане реакције критике.

Аутор адаптације је талентовани сценариста Скот Б. Смит, под креативним надзором прослављеног сценаристичко-продуцентског пара Џонатана Нолана и Лизе Џој, познатог по сарадњи са режисером Кристофером Ноланом (“Мементо”, “Бетмен триологија”, “Интерстелар”) и серији “Западни свијет”. Прича је смјештена у двије различите будућности, након пандемијског догађаја познатог као Џекпот, који је промијенио људску цивилизацију.

У блиској будућности, Клое Греј Мориц глуми Флин Фишер, дјевојку која покушава спојити крај с крајем за своју болесну мајку, док њен брат ратни ветеран Бартон (Џек Рајнер) зарађује од видео-игара за живот. Након што је Флин свједочила убиству док је играла мистериозну игру виртуелне стварности, која се одвија у Лондону у 22. вијеку, она схвата да је све што је доживјела док је носила слушалице стварно. Уз помоћ свог брата она покреће истрагу како би спасила свијет од пријетеће силе која жели уништити човјечанство. Да буде занимљивије сам Смит је почео писати серију три седмице прије него што је пандемија “ковида” ставила већи дио свијета у блокаду, а сплетом околности глобална пандемија игра кључну улогу у Гибсоновој књизи из 2014. године, чинећи искуство адаптације дјела фантастике готово стварном.

- Била је то ситуација готово као да гледате како се књига одвија у реалном времену док покушавамо да пишемо сценарио. Толико поштујем Гибсона и његову способност да на неки начин живи у тој блиској будућности, то је изванредно - рекао је Смит.  Гибсон, који је сковао термин “сајберспејс” у својој краткој причи “Како смо попалили Крому” из 1982. године, сматра се визионаром међу ауторима научне фантастике. Уврнути научнофантастични кримић “Периферије”, гледа у будућност у којој су реалност и виртуелна стварност једно те исто, али у стварном животу, 74-годишњи Гибсон је заправо прилично несклон технологији.

- Гибсон је писац научне фантастике који је више заинтересован за начин на који људи остварују интеракцију са технологијом, а не за кориштење саме технологије - рекао је Скот.

Серија има осам епизода, до сада су емитоване двије. На сајту “Ротен томејтост” има 65 одсто позитивних реакција критике, док су реакције публике на високих 88 одсто позитивних утисака. Такође на сајту “ИМДБ” просјечна оцјена је на високих 8,5.

Аутор

Вилијам Форд Гибсон је америчко-канадски писац фантастике и есејиста заслужан за пионирске заслуге у стварању поджанра фантастике познатог као сајберпанк.

Славу је стекао романима “Неуромансер”, “Гроф нула”, “Периферија”, “Агенција”, а магазин “Гардијан” га је описао као најважнијег романописца у посљедње двије деценије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана