Ускоро српска премијера филма „Баук” Горана Радовановића: Одрастање под НАТО бомбама

Б.П.
Ускоро српска премијера филма „Баук” Горана Радовановића: Одрастање под НАТО бомбама

БЕОГРАД - Играни филм „Баук”, режисера и сценаристе Горана Радовановића, након свјетске премијере на 46. Међународном филмском фестивалу у Москви средином априла, домаћу премијеру имаће на 48. Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи 13. августа.

Филм говори о осмогодишњем дјечаку Сави који са својом мајком пролази страхоте НАТО бомбардовања Србије 1999, покушавајући да задржи свој неискварени, дјечји поглед на свијет. Отац је одсутан, ради на теретном броду пловећи по свјетским морима. 

Тај релативно нормалан живот нарушава почетак бомбардовања Србије. Ваздушни напади почињу и у општој атмосфери тензије, невјерице и очаја. Савина школа је затворена, склониште му постаје друга кућа, а дјевојчица Милица, кћерка локалног свештеника у коју је дјечак заљубљен, напушта земљу. Савино понашање се мијења...

Редитељ Радовановић каже да је филм антиратна драма која сублимира личне страхове одрастања и колективни страх од рата.

- Филм „Баук” је антиратна драма која на неки начин сублимира наш колективни страх, али и дух нашег колективног отпора злу пре двадесет пет година. И то кроз једну интимну причу о одрастању. Велики руски директор фотографије Владислав Опељанц, стални сарадник Никите Михалкова и Кирила Серебреникова, дао је велики уметнички допринос филму, као и наш највећи живи сценограф Владислав Лашић - рекао је Радовановић.

У филму главне улоге тумаче Војин Ћетковић, Сара Климоска, Милош Биковић, а у улози дјечака Саве нашао се Јакша Прпић. У филму играју и Анђелија Филиповић, Гордана Гаџић, Бранка Шелић и Милена Јакшић, а режисер Радовановић каже да је снимање било захтјевно и тешко, али да се теми приступило професионално и хладне главе.

- Прошло је више од две деценије од НАТО агресије и постојала је довољна временска дистанца да се овој теми приступи отворено, хладне главе, али и даље са великом емоцијом. Ово је и идентитетска тема, јер је нераскидиво повезана за Косовом и Метохијом, односно покушајима да се оно на најагресивнији начин уклони не само из живота већ и из колективног сећања нашег народа - рекао је режисер.

Осим Радовановића на мјесту режисера и сценаристе филмску екипу су још чинили, директор фотографије Владислав Опељанц, сценограф Владислав Лашић, костимограф Катарина Циглић, композитор Аце Ваптсаров и монтажер Ненад Пирнат.

АУТОР

Режисер и сценариста Горан Радовановић рођен је 1957. године у Београду, гдје је дипломирао историју умјетности на Филозофском факултету у Београду 1982. године.

Каријеру је почео бавећи се филмском критиком („Филмограф”, „Видици”), а од 1984. године почиње да ради као сценариста и редитељ документарних филмова. Међу познатијим филмовима су „Пилећи избори”, „Хитна помоћ”, „Уз Фидела до краја”, „Енклава”, „Случај Макавејев или процес у биоскопској Сали”, „Чекајући Хандкеа” и други. За свој рад, добио је више од 70 међународних и српских филмских награда

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана