Умјетнички гламур засијао на Мостри

Приредила: Мирна Пијетловић
Умјетнички гламур засијао на Мостри

Венеција - Једна од најстаријих филмских смотри на свијету, Међународни филмски фестивал у Венецији, 73. по реду, отворен је филмом "Ла Ла ленд" са Рајаном Гослингом и Емом Стоун у главним улогама.

Овогодишња Мостра донијеће прегршт квалитетних филмских остварења, која ће се у истинском духу филмског гламура, такмичити за главну награду фестивала "Златног лава".

Након отварања фестивала, у сриједу увече, у знак поштовања према жртвама потреса, који је прошле недјеље погодио централну Италију, није одржана традиционална гала вечера и пријем на плажи.

Међутим, дашак препознатљивог уживања на Мостри донијели су гости фестивала у специјално одабраним одијелима за ову прилику, а на црвеном тепиху, пред неколико стотина фоторепортера из цијелог свијета, поред позирања и дружења са публиком, пљуштали су чак и пољупци познатих супружника из свијета филма.

Са својим супругама су прошетали редитељ Демијен Шазел и глумац Џереми Ајронс, а гости отварања фестивала су били и филмски радници Ема Стоун, Барбара Палвин, Валентина Лудовини, Бланка Балти, Соња Бергамаско, Елеонора Кариси, Нина Хос и многи други.

Тако је филм "Ла Ла ленд" редитеља Демијена Шазела један од двадесет уврштених у конкуренцију за награду, а ријеч је о ретро џез мјузиклу, који говори о мукама и радостима са којима се суочавају они који слиједе своје снове. Глумци Гослинг и Стоун су, како оцјењују прве критике, бриљантно одиграли своје улоге, а филм приказује сунцем окупани Лос Анђелес.

Пројекција филма "Лијепи дани у Аранхуезу" Вима Вендерса, требало је да буде одржана у четвртак увече, а ријеч је о адаптацији драме аустријског писца Петера Хандкеа. Овај филм је, према писању критичара, један од претендената за главну награду Мостре, а прича је сачињена од необичног дијалога између мушкарца и жене на једној тераси, усред љета.

У главној конкуренцији најстаријег фестивала на свијету биће приказан и филм Теренса Малика "Проток времена, документарац о свемиру, у којем улогу наратора има Кејт Бланшет, затим трилер модног дизајнера Тома Форда "Ноћне животиње" у којем играју Џејк Џиленхол и Ејми Адамс. 

На фестивал стиже и дугоочекивани филм српског режисера Емира Кустурице "На млијечном путу", са Моником Белучи у главној улози. Филм је рађен по Кустуричиној приповијеци "У змијском загрљају", а говори о љубави и рату. Иначе, ово је треће учешће Кустурице на Мостри, а овај режисер у својој колекцији већ има једног "Златног" и једног "Сребрног лава", које је освојио за филмове "Сјећаш ли се Доли Бел?" и "Црна мачка, бели мачор".

Ту су још и "Џеки" редитеља Пабла Ларина, биографски филм о Џеки Кенеди, коју глуми Натали Портман, "Рај" Андреја Кончаловског о троје појединаца чији се путеви укрштају усред рата.

На фестивал стиже и љубавно-глумачки пар Алисја Викандер и Мајкл Фасбендер, који у драми "Свјетло између океана" Дерека Сијанфренса играју супружнике који спасавају бебу и усвајају је, што ће довести до разорних посљедица.

Необични трилинг глумаца: Џејсон Момоа, Џим Кери и Кијану Ривс појављују се у "Лошој екипи" Ане Лили Амирпор, "постапокалиптичној канибалској љубавној причи" смјештеној у тексашку пустару.

Како су најавили организатори, посебне пројекције биће посвећене редитељу Мајклу Чимину и Абасу Кијаростамију, који су преминули у јулу ове године.

Деветочлани жири предводи британски редитељ Сем Мендес, а одлука о наградама биће објављена задњег дана фестивала, 10. септембра, када ће награђенима у част бити приказан филм "Седам величанствених" у режији Антоана Факуе.

Награде

Церемонија свечаног отварања култног филмског фестивала у Венецији увеличана је и додјелом награде за животно дјело пољском редитељу Јержију Сколимовском. Награду, у облику познате статуе лава, уручио му је британски глумац Џереми Ајронс, који је гост Мостре. Друга награда за животно дјело биће уручена и француском глумцу Жан-Полу Белмонду.

Ван конкуренције

Драма са темом Другог свјетског рата "Hacksaw Bridge", у режији Мела Гибсона, као и римејк класичног вестерна "Седморица величанствених" Ника Пицолата на програму су 73. Мостре, али ван конкуренције за награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана