Умире Херкул Поаро: Дејвид Суше се опростио од улоге и урамио лажне бркове

Aгенције
Умире Херкул Поаро: Дејвид Суше се опростио од улоге и урамио лажне бркове

Глумац Дејвид Суше скинуо је лажне бркове и шешир и заувијек се опростио од улоге детектива Херкула Поароа.

Када је глумац Дејвид Суше прије 25 година добио понуду за улогу Херкула Поароа, за савј ет је упитао старијег брата - Џона Сушеа. Џон је до тада већ имао искуства са ТВ продукцијом.  

- Мислио је да тај лик није за мене и подсмијавао ми се. Очигледно сам се ја посљедњи смијао. Поука коју сам из овога извукао је да никада не треба да слушате старијег брата. И даље га "боцкам" због тога - рекао је глумац.  

Четврт вијека након тога, тешко је и замислити да је икада било полемике. У свијести грађана Дејвид је дефинитивно урезан као омалени белгијски детектив, Поаро.  

Тешко је повјеровати да је дошло вријеме да се глумац растане од лика који му је обиљежио каријеру. Дејвид је снимио посљедњу епозоду, скинуо лажне, дотјеране, бркове и допустио себи да чак и заплаче.  

- То ми је био најтежи дан снимања у читавој каријери. Рећи збогом Поароу било је веома тешко. Не ради се ту само о сентименталности глумца. Када играте један лик 25 година он постане део вас. Стопио сам се са њим - постао сам он - прича глумац и додаје да чак и сада врло често свијет посматра његовим очима.

Дејвид Суше је ангажован најмање до 2016. године

Када је на ред дошло да се сниме завршне четири епизоде посљедњег серијала, глумац је инсистирао да се преко реда сними посљедња епозода (биће приказана на ИТВ 13. новембра), "Завјеса" у којој Поаро умире.  

- Нисам могао да поднесем да га "убијем", и да само мирно одем са снимања - признао је глумац.  

- Али, снимили смо сцену умирања, а ја сам знао да имам још три епизоде да снимим. То ми је неминовни крај учинило подношљивијим.  

Због значаја који је лик имао у нејговом животу Дејвид је задржао неколико предмета који су били заштитини знак Поароа. Један од главних су лажни бркови.  

- Моја љубазна шминкерка их је урамила и поклонила ми их. Такође сам задржао Поароов прстен, штап и још неколико ситница. Чувам их у ормару. Вјероватно никада нећу одатле да их вадим и гледам, али осјећам се спокојно да знам да су ту - каже звијезда.  

Остаје питање зашто је Херкул Поаро толико освојио срца гледалаца, кад је и сама Агата Кристи признала да јој је понекад иритантан.  

- Има сјајан миг, мада никада није намигивао зналачки. Гајио је велику љубав према животу и то му је дало сјај - образложио је глумац и додао да су жене просто обожавале Поароа.  

- Примио сам много мејлова, управо од жена, што је чудно јер, признаћете, Поаро и није неки срцеломац, зар не? Ни не изгледа нешто баш добро. Мислим да је цака у томе што се жене поред њега осхећају заштићено и пажено. Придавао им је пажњу без неког скривеног мотива.

О свакој улози глумац је прухе и послухе дискутовао са супругом, Шилом. За улогу Поароа мислила је да је одлична идеја:  

- Прихватање те улоге била је породична одлука, јер се тицала цухеле породице, зар не? Да сам морао да одем и снимам неки филм и три мхесеца будем ван куће, а Шили се то не допада, ја бих њено мишљење ставио као приоритетно. Волим да кажем, "Срећна жена, срећан живот". То заиста и мислим. Убухеђен сам да атмосфера у кући зависи од жениног расположења. Не желим да звучим сексистички, али ако је жена у кући срећна, сви су срећни!  

Глумац је рекао да је и Шила такође била глумица, али је жртвовала каријеру да би одгајила двоје њихове дхеце. Он сматра да јој доста дугује и да заслуге за његову каријеру заправо припадају њој.  

Иако Поароа више нема, Дејвид Суше наставља са обавезама и снимањима. Има заказане ангажмане све до 2016. године, тако да сигурно неће схедети код куће и мрзовољно прелазити прстима преко урамљених бркова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана