Укида се филмски класик након 34 године: Олуја на интернету је пресудила

Агенције
Укида се филмски класик након 34 године: Олуја на интернету је пресудила

Биоскоп "Орфеум" у Мемфису, у држави Тенеси, објавио да ће послије 34 године прекинути приказивање филма "Прохујало са вихором" због навода о расној неосетљивости у филмском класику.

Њујорк тајмс пише да је "Орфеум" у претходне 34 године приказивао тај филм у оквиру серијала класика.

Посљедњи пут је приказан 11. августа, истог дана кад се одиграо митинг бијелих националиста у Шарлотсвилу, у Вирџинији. Након тога је биоскоп добио бројне притужбе путем друштвених мрежа који су осудили начин представљања Афроамериканаца у филму и романтизованог приказа Конфедерације и Југа.

"Недавно приказивање 'Прохујало са вихором' је изазвало бројне коментаре. 'Орфеум' их је све пажљиво размотрио. Као организација чија мисија је да забави, образује и просвјетли заједнице којима служи, 'Орфеум' не може да приказује филм који је неосјетљив према великом дјелу локалне популације", рекао је предсједник "Орфеума" Брет Бетерсон.

Он је рекао да је и прије овогодишње пројекције било забринутости али да је "олуја на друштвеним мрежама ове године пресудила".

Укидање пројекција је наишло на осуду једног дијела корисника интернета, а неки сматрају да је та одлука биоскопа "увреда за све глумце и чланове екипе који су радили на филму".

Филм Виктора Флеминга из 1939, са Вивијен Ли и Кларком Гејблом у главним улогама, прати насљедницу плантаже Скарлет О'Хару током и након Грађанског рата.

"Прохујало са вихором" је освојио 10 Оскара, а глумица Хети Мекденијел је добила ту награду за споредну женску улогу и тако постала прва Афроамериканка добитница најпрестижније филмске награде за улогу робиње Меми.

Филм је адаптација романа америчке списатељице Маргарет Мичел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана