У Бањалуци почиње манифестација "Анимацикл"

Срна
У Бањалуци почиње манифестација "Анимацикл"

БАЊАЛУКА - Овогодишња манифестација посвећена анимираном филму "Анимацикл" почеће данас у Бањалуци, а учесници су студенти анимације са академија умјетности у Новој Горици, Загребу, Софији, Скопљу, Београду, те граду домаћину.

Члан Друштва анимације у Републици Српској (ДАРЕС) Игор Ђурић рекао је раније Срни да је циљ "Анимацикла" да учесницима и посјетиоцима понуди приказ цјелокупног процеса стварања анимираног филма.

"Студенти анимације из различитих земаља имају задатак да за два дана распоређени у мјешовитим тимовима креирају кратке анимиране филмове. Најбољи тимови и појединци ће бити награђени, а публика ће имати прилику да завири у радне просторе студената како би се и сами упутили у процес настанка анимираног филма", рекао је Ђурић.

Он је појаснио да овај догађај пружа сјајну прилику студентима за симулацију стварности каријере професионалног аниматора, укључујући рад под притиском и сарадњу унутар тима што ће студенте додатно припремити за будуће пројекте, укључујући и завршни рад и друге професионалне обавезе.

Ђурић је навео да пратећи програм подразумијева пројекције студентских анимираних кратких филмова, групну изложбу, мастер клас који ће за учеснике одржати професор са Академије умјетности у Бањалуци Младен Ђукић и професор са Академије ликовних умјетности у Загребу и умјетнички директор једног од најзначајнијих фестивала анимације "Анимафест", награђивани аутор Даниел Шуљић.

У оквиру пратећег програма је перформанс "Анимација на точковима" који ће бити одржан на дан затварања фестивала, 2. јуна, у бањалучком Парку Петар Кочић, а који је намијењен дјеци школског узраста.

Фестивал организује Друштво анимације Републике Српске, а организацију је подржао Аудио-визуелни центар Републике Српске, док су партнери Академија умјетности у Бањалуци, Архитектонско-грађевински факултет, те Удружење грађана "Центар за животну средину" и "Бањалучка критична маса".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана