Тријумфалан почетак за филмове “Анчартед” и “Пас”: Холанд и Тејтум као спасиоци биоскопа

Бранислав Предојевић
Тријумфалан почетак за филмове “Анчартед” и “Пас”: Холанд и Тејтум као спасиоци биоскопа

ЛОС АНЂЕЛЕС - Тријумф два премијерна филма “Анчартед” и “Пас” на биоскопским благајнама у САД, који су током викенда имали отварање са преко 15 милиона долара зараде, по свему судећи најављује повратак публике у биоскопе.

За посљедње двије године дјеловање кинематографске индустрије обиљежено је прекидима рада биоскопа због изолације, отказивањем премијера и повећаним одласком публике на стриминг сервисе, што објашњава да је било само шест викенда, у којима су нека два нова издања зарадила око 10 милиона долара.

Оно што овај успјех чини још важнијим јесте да су оба наслова оригинални филмови који не чине дио неке популарне франшизе са већ изграђеном базом обожавалаца, а што су дуго чекани знаци да јавност реагује позитивно на премијере, посебно на самосталне наслове. 

Филм “Анчартед” заснован на познатој видео-игри са Томом Холандом у главној улози, стигао је до цифре од 51 милион долара за тродневни викенд у САД, а рачунајући остатак свијета до 139 милиона долара. Да буде занимљивије, то је чак 50 одсто изнад првобитних процјена те најбољи резултат за било који филм без подршке франшизе у посљедње двије године. Више него пристојан почетак за скупу продукцију (120 милиона долара прије маркетинга) и показује да није само америчка публика гладна за нечим свјежим. Ово побољшање, осим што указује на опоравак у пословању биоскопа, такође говори о расту и моћи нове глумачке звијезде попут Холанда, који је раније био несигуран за привлачење публике осим улогом човјека-паука у “Марвеловом” филму “Спајдермен”.

Критички одговор на филм је био слаб и како се испоставило ирелевантан за његов успјешан почетак, али ни то није велико изненађење, са обзиром на све већи раскорак између укуса америчке критике и укуса публике, никад јасније изражен као у номинацијама за овогодишњи “Оскар”.

Са друге стране “Пас”, иако је сакупио око трећину зараде као “Анчартед” коштао је само 15 милиона долара, тако да је ово више него импресиван старт. Његова четвородневна зарада је 18 милиона долара, са реалном шансом да уз добру усмену предају цифра буде много већа, посебно када филм крене у међународну дистрибуцију. Породична комедија о бившем војном ренџеру (Ченинг Тејтум), који путује кроз Америку са војним псом на сахрану друга, прошла је боље од свих постбожићних издања, осим филмова “Врисак” и “Џекес заувијек”, који су дио популарног серијала.

Тејтуму је ово прва главна улога од филма “Логан Лаки” из 2017. године и очигледно је да његов статус звијезде код млађе генерације публике и даље остаје нетакнут. Што је још важније, публика је реаговала на филм чија је радња звучала прилично неоригинално и генерички постављена и који није имао толико снажну маркетиншку кампању.

То је тријумф за маркетинг студија “Јунајтед артист”, који се као и “Сони” и “Парамаунт”, напорно трудио да задржи своје присуство у биоскопу,  не журећи са стриминг доступношћу својих остварења. Ове три компаније заслужне су за сва четири нова филма, за отварање од преко 15 милиона долара ове године и то у критичном тренутку за филмску индустрију.

“Бетмен”

Овај тренд оживљавања биоскопа сигурно ће бити настављен доласком новог “Бетмена”, чија је премијера заказана за 1. март  у Америци и 4. март у остатку планете. Нови филм из ДЦ универзума у режији Мета Ривсаса Робертом Патисоном и Зои Кравиц у главним улогама, има буџет од 185 милиона долара и по првим процјенама у биоскопу ће имати почетно отварање од 150 милиона долара или више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана