Тријумф „12 година ропства“ и „Америчке преваре“

Танјуг
Тријумф „12 година ропства“ и „Америчке преваре“

Филм „12 година ропства“ добио је Златни глобус у категорији драме док је „Америчка превара“ награђена у категорији мјузикла/комедије на синоћњој церемонији којом почиње холивудска сезона награда чији ће врхунац бити Оскари 2. марта.

 „Америчка превара“ комедија о преварантима 1970-тих, коју је режирао Дејвид О. Расел, побједник је вечери са три Глобуса од седам номинација, док је филм о AIDS-у „Dalas Buyers Club“ са Метјуом Меконахијем покупио два глумачка Глобуса за њега и колегу Џареда Лета.

Филм „12 година ропства“ Стива Меквина, заснован на истинитој причи слободног црнца Соломона Нортупа који је продат у ропство, освојио је свега једну награду од седам номинација. Филм није добио ниједну награду за глуму иако је у тој категорији био фаворит.

Примајући награду за најбољу драму, најзначајнији Глобус, Меквин је рекао да је изненађен, затим се захвалио супрузи која је пронашла књигу по којој је филм рађен, као и глумцу и продуценту Бреду Питу, који игра споредну улогу у филму, али велику у снимању истог.

„Без тебе овај филм никада не би био снимљен, стога, хвала ти гдjе год да си“, рекао је британски редитељ.

Они који су кући отишли празних руку су миљеници критике, браћа Коен са филмом "Inside Llewyn Davis“ и Александар Пејн са „Небраском“.

Номинације за Оскаре биће објављене у четвртак и „12 година ропства“ и „Америчка превара“ ће готово сигурно доспети на листу 10 најбољих филмова гдjе ће се директно и сукобити, за разлику од Глобуса гдjе су се такмичили у две одвојене категорије.

Глобуси имају мешовиту историју погађања добитника Оскара за најбољи филм иако је прошлогодишњи победник у категорији драме „Арго“ добио Оскара за најбољи филм.

Водитељке Тина Феј и Ејми Фелер су у интимнијој и нешто опуштенијој атмосфери него што је то случај са „војнички“ испланираним Оскарима причале шале на рачун најмоћнијих у публици - Мерил Стрип, Мета Дејмона и Џорџ Клунија.

Фелерова се „мувала“ са Боном до те мjере да је пречула када је добила награду за улогу у „Parks and Recereation“, Тина Феј се шалила на рачун Џорџ Клунијевог избора жена, а Мет Дејмон је био мета већине шала вечери.

Феј је засмијала публику својим описом „Гравитације“. „Џорџ Клуни би радије лебдео у свемиру и умро него провео још један минут са женом својих година“.

Глобус за најбољу глумицу у драми отишао је у руке Кејт Бланчет за њену улогу осиромашене богаташице у трагикомедији Вудија Алена „Blue Jasmine“. Меконахи је за своју улогу AIDS активисте Рона Вудруфа, за коју је изгубио 23 килограма, такође добио Глобус.

Ејми Адамс је проглашена за најбољу глумицу у мјузиклу/комедији за ролу партнерке преваранта Кристијана Бејла у „Америчкој превари“ док је Џенифер Лоренс Глобус добила за најбољу споредну улогу у истом филму.

„Дејвиде, ти пишеш невероватне улоге за жене“, рекла је Адамсова режисеру док је примала награду. Адамс је играла у његовом „The Fighter“ док је Лоренсова добила Оскара за његов филм „У добру и у злу“.

Леонардо Дикаприо добио је Глобус за улогу брокера-муљатора у „Вуку са Вол стрита“, његовој петој сарадњи са режисером Мартином Скорсезеом.

„Како се историја филма развија, тебе ће сматрати једним од највећих умjетника свих времена“, рекао је Дикаприо Скорсезеу примајући награду коју додjељује Холиовудско удружење страних новинара (HFPA).

Мексички режисер Алфонсо Куарон проглашен је за најбољег режисера за свој свемирски трилер „Гравитација“ у коме Сандра Булок игра астронаута изгубљеног у свемиру.

Режисер Спајк Џонзи отишао је кући са Глобусом за најбољи сценарио за духовиту комедију „Она“ са Хоакином Финиксом.

HFPA је Вудију Алену доделила Награду Сесил Б. ДеМил за изванредан допринос индустрији забаве. „Озлоглашен“ по томе што не воли додjеле награда, 78-годишњи Ален послао је једну од својих омиљених глумица, Дајану Китон, да умjесто њега прими награде.

Златни глобуси отварају сезону и моде на црвеном тепиху и ове године холивудске водеће даме фаворизовале су боју шампањца, сребрну и златну заједно са блиставим црвеним и цвjетним мотивима за своје хаљине.

Када је реч о ТВ наградама, серија „Чиста хемија“ (Breaking Bad) проглашена је за најбољу драму, а њен глумац Брајан Кренстон за најбољег драмског глумца.

Серија „Брооклyн Нине-Нине“ проглашена је за најбољу комедију а њен глумац Енди Самберк за најбољег глумца у комедији. Џон Војт је добио Глобуса за најбољу споредну улогу у драми „Раy Донован“, док је Робин Рајт награђена за свој рад у „House of Cards“.

Макл Даглас је освојио четври Глобус за улогу Либерачија у „Behind the Vandalabra“ који је и добио Глобус за најбољи ТВ филм, док је водитељка Ејми Фелер добила и награду за улогу у „Park and Reception“. Елизабет Мос, позната по роли у серији „Људи са Менхетна“, ове године добила је Глобус за улогу детективке у мини серији „Top of the Lake“.

Ветеранка Жаклин Бизе освојила је свој први Глобус у категорији споредне улоге за серију „Dancing on the Edge“. Већина добитника синоћ ухваћена је без текста. Самберг, Мос, Рајт и Фелер деловали су поптуно збуњено и једва су успијели да промумлају једно „хвала“. За разлику од њих Бизе је добила логорејични напад и морали су да је музиком и пиштањем склоне са сцене.

Главни Глобуси:

  • Најбоља споредна улога - Џенифер Лоренс
  • Најбољи филм, драма - 12 година у ропству
  • Најбољи филм, комедија или мјузикл - Америчка превара
  • Најбољи глумац, драма - Метју Меконахи
  • Најбоља глумица, драма - Кејт Бланшет
  • Најбољи глумац, комедија или мјузикл - Леонардо ДиКаприо
  • Најбоља глумица, комедија или мјузикл - Ејми Адамс
  • Најбоља споредна улога - Џаред Лето

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана