Три српска филма на програму 72. Берлинског филмског фестивала

Танјуг
Foto: Архива

БЕРЛИН- На програму овогодишњег Филмског фестивала у Берлину, који је отворен данас и трајаће до 20. фебруара, нашла су се три српска кинематографска остварења, саопштили су данас дистрибутери.

Прву српску понуду 72. Берлинала представља нова режија Милоша Пушића "Хероји радничке класе", која ће бити приказана у оквиру програма "Панорама."

Пројекат за за ово остварење је 2012. године учествовао на платформи за развој сценарија (Script Station), одржаној управо у оквиру Берлинског фестивала.

Поред редитеља и продуцента Пушића, на сценарију су радили Душан Спасојевић и Иван Кнежевић.

Главну улогу у овом остварењу тумачи Јасна Ђуричић, која је недавно за улогу у фиму "Quo Vadis, Aida" проглашена за најбољу европску глумицу.

Поред Ђуричић, глумачку поставу филма чине Борис Исаковић, Предраг Момчиловић, Стефан Бероња Циле, Александар Ђурица, и други.

Филм "Хероји радничке класе" настао је уз подршку Филмског центра Србије.

На 72. Берлинском филмском фестивалу ће у оквиру селекције "Форум" бити приказана и српска мањинска копродукција "Послеводе" у режији Данета Комљена.

Овај филм настао је у копродукцији Њемачке, Шпаније, Јужне Кореје и Србије.

Глумачку поставу чине Јонаш Хапка, Сигне Вестберг и Бобан Калуђер, а настанак филма подржали су Филмски центар Србије и Министарство културе и информисања.

Серија "Црна свадба" Страхиње Маџаревића и Немање Чипранића уврштена је у програм промоције телевизијских серија.

Главне улоге у овом остварењу тумаче Уликс Фехмиу, Јелена Ђокић, Никола Којо и Славко Штимац.

Поред тога, у оквиру програма обуке Берлинале Талентс, који ове године обележава 20. рођендан, међу 200 нових учесника налазе се српски редитељи Марија Стојнић и Стефан Малешевић.

Марија Стојнић ауторка је награђиваних документарних остварења "Између сна и сна" и "Говори да бих те видео", док је Стефан Малешевић познат по документарцу "Гора" и дугометражном играном филму "Мамонга".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана