Торнаторе за пробрану публику

Мирна Пијетловић
Торнаторе за пробрану публику

Бањалука - Дашак умјетничке европске кинематографије освјежи, с времена на вријеме, и домаће биоскопе, а нарочито послије великих филмских фестивала.

Како је за “Глас Српске” потврдио портпарол бањалучког мултиплекса “Палас” Денис Смајић, тим овог биоскопа се труди да и публици у Републици Српској омогући да ужива у врхунским филмским остварењима еминентних мајстора режије.

Тако се сви љубитељи истинске филмске умјетности већ ове седмице могу упутити у биоскоп, јер се на репертоару налази остварење признатог италијанског режисера Ђузепеа Торнатореа, “Најбоља понуда”.

Ријеч је о редитељу који у својој биографији има много признања са престижних филмских фестивала, међу којима је кански, као и награду “Оскар”.

- Готово сваке седмице на наш репертоар ставимо један европски филм признатих режисера, а нарочито послије филмских фестивала као што су недавно завршени кански, а ту су наравно и Берлин, Венеција и многи други - казао је Смајић.

Он је подсјетио да је биоскопска публика имала прилику да погледа филмове “Aмор” Михаела Ханекеа, који је прошле године побиједио на Канском фестивалу, па “Aвр” од Aкија Курисмакија и многе друге.

- Ми се трудимо да наша публика ужива у врхунским филмским умјетничким дјелима. Када је ријеч о брзини доласка филма у биоскоп послије освојене награде, зависимо од дистрибутера. Наши дистрибутери су више оријентисани према блокбастерима, али ипак успијемо да набавимо и европске филмове - истакао је Смајић.

Додао је да европске умјетничке филмове гледа углавном профилисана публика, која воли и цијени умјетност.

- Нажалост, иако су неки европски филмови освојили награде, наша публика веома ријетко долази на ове пројекције и ти филмови се на репертоару задржавају од седмицу до двије. Међутим, без обзира на то, желимо да удовољимо онима који воле умјетничке филмове, тако да ћемо се и даље трудити да идемо у корак са осталима, када су у питању европска филмска остварења - истакао је Смајић.

Ларс фон Трир

- Када је ријеч о филмовима са овогодишњег Канског фестивала, на репертоару се налази “Велики Гетсби” База Лурмана, а потрудићемо се да наша публика погледа и друге филмове. Искрено се надам да ће међу њима бити и филмско остварење данског редитеља Ларса фон Трира “Нимфоманка”, али све зависи од договора са нашим дистрибутерима - казао је Денис Смајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана