Топ 10:Британски најбољи филмови свих времена

Aгенције
Топ 10:Британски најбољи филмови свих времена

Лондон - Критичар Дејвид Гритен, објавио је листу од 10 најбољих британских филмова икада.

Међу 10 најбољих налазе се апсолутни класици попут "Lawrence of Arabia", из 1962. године, као и "Kind Hearts and Coronets", из 1949.

Занимљиво је да Дејвид Гритен није рангирао филмове по квалитету, већ по хронолошком реду, тако да је на првом мјесту "Listen to Britain" (1942), у коме Гритен описује Хамфрија Џенингса, као мали драгуљ, који је савршено одиграо британског војника у 20-минутном документарцу о рату

За њим следи "A Matter of Life and Death" (1946), у коме Дејвид Нивен, глуми ратног пилота, са повредом мозга који лебди између живота и смрти.

На трећем месту је "Brighton Rock" (1947), љубавни филм о младој конобарици коју, озоглашена банда узима као алиби за њихове злочине.

Четврто место заузима "The red shoes" (1948), са Мориом Ширер, као младом плесачицом растрганом између љубави и каријере.

На петом месту је "Kind Hearts and Coronets" (1949), једна од најбољих комедија икада са Алеком Гинисом, чију богату породицу избаци на улицу озоглашени убица и преузме њихов живот.

Шесто место припало је "Lawrence of Arabia" (1962), са Питером Отулом, као принцом од Арабије који подстиче устанак против Турака.

"Kes"(1969) заузео је седмо место, филм о тинејџеру који се бори, да побегне из своје дисфункционалне породице.

"Don't look now" (1973), је први успешан супернатурални трилер у Британији са Доналд Сатрлендом и Џулијом Кристи, и заузео је осмо место.

"Trainspotting" (1996), је филм који је Евану Мегрегору донео светску славу, а реч је о групи младића, дроги и одрастању...

На десетом месту нашао се "Of Time and the City" (2008), који говори од орастању у после-ратном Ливерпулу, и борби за нормалним животом.

 

 



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана