“Титаник” поново плови џеповима обожавалаца

Бранислав Предојевић
“Титаник” поново плови џеповима обожавалаца

ЛОС АНЂЕЛЕС - Холивудски студио “Парамоунт” објавио је да је “Титаник”, режисера Џејмса Камерона, ремастеризован за пуштање на 4К ултра HD блу-реј диску и да ће бити објављен 5. децембра 2023. године.

Мало је филмова у историји који су поклопили признање критике и успјех на благајнама попут Камероновог класика, који је успјешно повезао романтику, напетост, драму и спектакл на великом платну инспирисан историјском трагедијом из 1912. године. Оригинално објављен 1997. године “Титаник” је постао један од највећих филмова свих времена, комерцијални и критичарски тријумф са 11 освојених “Оскара”, укључујући и онај за најбољи филм и најбољу режију. Славни спектакл настао је, према Камероновим ријечима, из жеље да споји љубавну причу са филмом о бродолому који су му дуго били фасцинација, а већу причу према његовим ријечима ни фикција није могла замислити.

- Прича не би могла бити боље написана да је била фикција. Сукоб богатих и сиромашних, родне улоге одигране до смрти, стоицизам и племенитост прошлог доба те величанственост великог брода у поклапању са лудошћу мушкараца који су га паклено возили кроз таму. И изнад свега лекција да је живот неизвјестан и будућност неспознатљива - рекао је Камерон.

“Титаник” је по изласку добио углавном позитивне критике филмских критичара, а позитивно су га оцијенили публика и научници који су коментарисали културне, историјске  и политичке утицаје филма. На веб страници “Ротен томатос”, филм и данас има оцјену одобравања од 88 одсто на основу 250 рецензија, са просјечном оцјеном 8, а чувени критичар Роџер Еберт можда је најбоље описао тајну Камероновог успјеха ријечима: “'Титаник' је беспријекорно израђен, интелигентно конструисан, снажно одглумљен и очаравајући. Филмове попут овог није само тешко направити, већ их је готово немогуће добро направити”.

Међутим, оно што је “Титанику” недостајало јесте право издање у врхунском формату високе дефиниције, али то се мијења изласком новог колекционарског издања у високој резолуцији слике и звука.

Уз гомилу специјалних карактеристика из претходних видео-издања, ту је и неколико нових дугометражних интервјуа са освртима самог Камерона, као и звијезде Кејт Винслет и продуцента Џона Ландауа, који говоре о самом снимању и томе колико је филм свима промијенио животе и каријеру. Нажалост, чини се да је Леонардо Дикаприо био једноставно превише заузет да би учествовао у било којој од нових ретроспективних бонус функција, што је свакако недостатак, али и даље је ту довољно старог материјала са њим. Заједно са стандардним 4К ултра HD блу-реј кутијама са два диска “Парамоунт” такође објављује ограничену серију колекционарских кутија која је савршен пакет за највеће обожаватеље “Титаника” са безбројним поклонима типа: детаљна шема брода, књига са детаљима снимања најпознатијих сцена филма, реквизита попут репродукције пропуснице за укрцавање, јеловника брода или нота за вишеструко награђивани хит “My Heart Will Go On”, пјевачице Селин Дион.

Наравно, све је то прикладно лансирано на датум када почиње лудило божићне куповине, како би се уградила још једна значајна комерцијална цигла у монументални успјех Камероновог филма.

Зарада

Укључујући приходе од реиздања 2012, 2017. и 2023. године “Титаник” је зарадио укупно 2,257 милијарди долара у свијету.

Постао је филм са највећом зарадом свих времена у свијету 1998. године, надмашивши “Јурски парк” (1993) и остао је тако дванаест година, све док га 2010. није надмашио “Аватар (2009) који је такође написао и режирао Камерон. Постао је први филм који је зарадио више од једну милијарду долара широм свијета и постао други филм који је прешао праг од двије милијарде долара током поновног 3Д издања. Процјењује се да је “Титаник” пети филм са највећом зарадом свих времена у Сјеверној Америци када се прилагоди инфлацији цијена улазница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана