Телевизијска верзија култног романа и филма: Усамљени убица поново на задатку

Б.П.
Foto: Sky.com

ЛОС АНЂЕЛЕС - Стриминг сервис „Пикок” представио је први трејлер за надолазећу адаптацију мини-серије култног романа Фредерика Форсајта из 1971. „Дан шакала” у продукцији британског канала Скај.

У новој верзији овог култног књижевног и филмског класика Еди Редмејн игра усамљеног професионалног убицу, познатог као Шакал, који зарађује за живот убијајући мете за највишу понуду. Након свог посљедњег убиства, он среће достојног ривала у упорном британском обавјештајцу Бјанки (Лашана Линч), која почиње да улази у траг Шакалу у узбудљивој потјери мачке и миша широм Европе, остављајући за собом уништење.

Сценарио је писао Роберт Бенет, док је за режију серије од 10 епизода био задужен Брајан Кирк. У серији још глуме Сули Рима, Чарлс Денс, Ричард Дормер, Елеанора Матасура и други.

Сам роман „Дан шакала” је политички трилер, славног енглеског аутора Фредерика Форсајта, о професионалном убици којег је ОАС, француска дисидентска паравојна организација, унајмила да убије Шарла де Гола, предсједника Француске, сматрајући га издајником због потписивања споразума о независности Алжира. Роман је по изласку добио похвалне критике и похвале када је први пут објављен 1971. године, а 1972. добио је награду „Едгар” за најбољи роман од Америчких писаца мистерија. 

Књига је постала књижевни бестселер седамдесетих и један од класика жанра шпијунских трилера те лансирао Форсајтову каријеру мајстора политичких трилера. Своје искуство бившег војног пилота и новинара дописника из Африке и Европе, Форсајт је преточио у више него увјерљиве заплете документаристичког стила, који су постали његов ауторски заштитни знак.

Сам роман почиње као историјска фикција, ОАС, како је описано, јесте постојао и јесте покушао да изврши атентат на Де Гола, али је остатак приче фикција. Роман је додатну славу стекао филмом из 1973. у којем су глумили Едвард Фокс и Мајкл Лонсдејл, у режији Мајкла Зинемана, који је постао велики хит у биоскопима. 

Књига и филм су добили врло лош римејк из 1997. „Шакал” у којем су глумили Брус Вилис и Ричард Гир, у којем Вилис игра убицу који за рачун руске мафије покушава убити потпредсједницу САД, али је Форсајт лобирао да се промијени име филма. 

Снимање нове телевизијске верзије трајало је седам мјесеци у Мађарској, Аустрији и Хрватској, а премијерно ће бити приказана 7. новембра.

СТВАРНОСТ

Метода за стицање лажног идентитета и пасоша Уједињеног Краљевства која је детаљно описана у књизи често се назива „Дан преваре шакала” и постала је добро позната сигурносна рупа у безбједности Британије.

Године 1975. „Гардијан” је злогласног венецуеланског терористу Карлоса назвао Шакал, након што је један од његових дописника наводно уочио роман у личним стварима бјегунца. Копија хебрејског превода „Дана шакала” пронађена је код Јигала Амира, Израелца који је 1995. године убио Јицака Рабина, премијера Израела. 

Будући убица Владимир Арутинијан, који је покушао да убије америчког предсједника Џорџа В. Буша током његове посјете Грузији 2005. године, био је опсесивни читалац романа и задржао је верзију са коментарима током планирања убиства

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана