„Теленовела сиво у колору“ на филмском фестивалу у Малаги

Танјуг
Foto: Илустрација

МАЛАГА- Српско-шпански филм „Теленовела сиво у колору“ Филипа Мартиновића, налази се у званичној селекцији дугометражног документарног филма 24. Филмског фестивала у Малаги, у Шпанији, који ће бити одржан од 3. до 13. јуна, саопштио је данас Филмски центар Србије (ФЦС).

Аутор остварења, сценариста и редитељ Филип Мартиновић (33), створио је документарац од 65 минута, који има јасне елементе фикције, а покрива и широк спектар емоција из домена драме, сапуница, све до комедије.

С друге стране, шири дијапазон локација (Србија, Шпанија, предео на тромеђи Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине) овај Мартиновићев филм чини и хибридом жанрова - “роад мовие” (филмова путовања) и драме.

Једна од специфичних занимљивости којим се филм бави јесте и необичан феномен огромног успијеха латино сапуница на Балкану.

Та појава чини да утицај теленовела у Србији и окружењу постане до те мјере велики, да су шпански језик и хиспано култура оставили снажан траг, оличен у великом броју младих коју показују занимање за Шпанију и шпански језик.

„Теленовела сиво у колору“ (Теленовела ен Грис y Мултицолор) има следећи садржај: прошло је 26 година од када је Филипова породица емигрирала у Барселону из Србије, а његов отац је умро када је имао 12 година, и тамо је сахрањен. Протагониста покушава да пронађе одговор на једноставно питање - одакле је, гдје су му коријени, а своје путовање ће започети обиласком чланова породице како би сазнао о њиховом идентитету, разлогу одласка из земље и о мјесту гдје ће бити сахрањени. У Барселони, Филип упознаје Ашу, младу Етиопљанку сличних проблема у коју се заљубљује и заједно ће отићи у далеку земљу да пронађу одговоре на своја питања. У покушају да разјасни питање свог идентитета, Филип ће се послужити теленовелом, омиљеним жанром у обе земље у којима је боравио и тако покушати да реконструкцијом сцене одласка његове породице из земље боље схвати њихове мотиве и околности.

Филм је настао у сарадњи продуцентских кућа “Гулу Гула Пресента” и “Циннамон” са Факултетом драмских уметности (ФДУ) у Београду.

Продуценти су Никола Савићевић и сам редитељ Мартиновић, док ауторску екпу чине још - директор фотографије Марко Миловановић, монтажерке Ана Жугић и Олга Кошарић.

Овај филм је настао као завршни рад аутора на Мастер-студијама филмске режије на ФДУ у Београду, а подржан је и на конкурсу ФЦС у категорији Студентског филма. Пројекат овог филма већ је освојио неколико награда - одељак “Фирст Лоок “ Филмског фестивала у Локарну, три одличја фестивала Белдоцс у Београду и разне друге.

Филип Мартиновић (1988) одрастао је у Барселони, а мастер студије филмске и телевизијске режије завршио је 2017. године на ФДУ у Београду.

Оснивач је продуцентске куће “Гулу Гула Пресента” у престоници Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана