“Тексашки масакр моторном тестером” стиже на “Нетфликс”: Нови живот култног серијала

Бранислав Предојевић
“Тексашки масакр моторном тестером” стиже на “Нетфликс”: Нови живот култног серијала

ЛОС АНЂЕЛЕС - Прва најава наставка легендарног хорор серијала “Тексашки масакр моторном тестером” стигла је на “Нетфликс” уочи његовог објављивања сљедећег мјесеца.

Прича је смјештена у вријеме од скоро 50 година након догађаја у оригиналу из 1974. године, у новом филму “Тексашки масакр моторном тестером” глуме Сара Џаркин, Елси Фишер, Нел Хадсон и Џејкоб Латимор, као група пријатеља који се суочавају са насилним посљедицама када налете у град духова Харлоу у Тексасу. Док су тамо упознају Сели Хардести жељну освете (коју глуми Олвен Фуер), једину преживјелу жртву покоља који је извео убица познат као “Кожно лице” (Марк Бернам) из оригиналног филма режисера Тоба Хупера.

Најновији филм у овој пет деценија дугој франшизи режирао је Дејвид Блу Гарсија (“Тејано”) из приче коју су написали Феде Алварез и Родо Сајагес, који су заједно радили на римејку хорора “Зла смрт” и клаустофобичног хорора “Не диши” из 2013. године. Алварез је рекао да се филм одлучио за приступ “старе школе”, у смислу жанровског стила и да је прича директан наставак.

- Све је класично, у маниру старе школе. Много приступа који смо имали са серијалом “Зли мртви” без VFX екрана, да бисмо све радили пред камерама. То је школски приступ стварању филмова. Изгледом је сличан оригиналном филму. То је директан наставак и то је исти лик. Прича филма смјештена је у вријеме након оригиналних догађаја, а фокусира се на остарјелог убицу званог Кожно лице - рекао је Алварез.

Оригинални филм, снимљен давне 1974. године, стекао је култни статус, поставши један од зачетника тзв “слашер” хорора и сматра се једним од кључних филмова у историји жанра страве и ужаса.

Снимљен је за 300.000 долара, зарадио је више од 30 милиона доларе те омогућио Хуперу режисерски пробој и започео франшизу која је стекла епски статус у свијету поп културе. Одбацивањем класичних жанровских мотива Хупер је понудио редефиницију хорора, јер је у његовом филму зло ирационално, насиље дивље, а главни негативац није демонско биће ни вјештачки створено чудовиште, већ само поремећени човјек. Његово приказивање је забрањено у многим земљама због жестоког насиља, што није омело филм да постане један од најкомерцијалнијих независних филмова у историји. Иако је нови филм представљен као директан наставак оригиналног хорор класика, он циља да постигне исти успјех као и наставак филма “Ноћ вјештица” из 2018, који је на сличан начин вратио оригиналну преживјелу Лори Строд (Џејми Ли Кертис) и занемарио догађаје у другим наставцима. Филм стиже 18. фебруара пред публику на “Нетфликсу”.

Наставци

Покојни Тоб Хупер (преминуо 2017. године) режирао је први наставак “Тексашки масакр моторном тестером 2”, који се ослањао на елементе црне комедије, далеко више од оригинала.

Након тога су услиједили “Тексашки масакр моторном тестером 3” из 1990. године и “Тексашки масакр моторном тестером: Нова генерација” из 1994. године. У годинама након тога било је бројних покушаја покретања франшизе, посебно са римејком “Тексашки масакр моторном тестером” из 2003, потом приквелом “Тексашки масакр моторном тестером: Почетак” из 2006 те филмовима “Кожно лице” из 2017. и “Тексашки масакр 3D” из 2013. године, који је продан као директан наставак оригинала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана