Театар живи и у неизвјесним временима

Миланка Митрић
Театар живи и у неизвјесним временима

БАЊАЛУКА - Позоришни живот у театрима широм свијета је већ седмицама утихнут. Нови начини гледања представа већ су увелико актуелни, те љубитељи позоришта имају прилику да бројне представе погледају онлајн.

Неки ће се на овај начин подсјетити на представе које су већ гледали, док ће други погледати комаде које нису гледали, а неки ће, колико год скептични били, открити и неку врсту чаролије онлајн театра.

Народно позориште Републике Српске и Дјечије позориште Републике Српске и за ову седмицу припремили су репертоар са издвојеним представама које ће бити доступне на званичним “Јутјуб” каналима ових установа. На овај начин оба театра онлајн емитовањем, које је заинтересовало бројне поклонике позоришне умјетности, показују да је могуће и другачије и да позоришна умјетност може да живи и кад су времена неизвјесна, изазовна и тешка.

На репертоару Народног позоришта РС вечерас од 20 часова биће емитована представа “Повратак”.

- Представе ће бити активне седам дана како би се омогућило свим заинтересованима да их погледају, након чега ће бити уклоњене - најавили су из НПРС.

На овоседмичном репертоару биће емитована и представа “Мој брат”, која ће публици бити доступна онлајн од сриједе у 20 часова. У питању је драма Небојше Брадића која је настала по дјелу Меше Селимовића. Режију комада потписује Милан Караџић, а у представи глуме Жељко Стјепановић, Николина Јелисавац, Александар Стојковић, Бранко Јанковић и Александар Бланић. 

На “Јутјуб” каналу Народног позоришта РС у петак од 20 часова биће емитована представа “Није човјек ко не умре”. У питању је комад Велимира Стојановића, у режији Жељка Стјепановића. У комаду глуме Ђорђе Марковић, Александар Стојковић, Владимир Ђорђевић, Ведрана Мачковић-Зубовић, Горан Јокић и Данило Попржен.  

Прва представа која ће ове седмице бити емитована на репертоару Дјечијег позоришта РС је комад “Јаблан”, а биће приказан у сриједу од 18 часова. У питању је сценска фантазмагорија у тридесет слика настала по дјелу Петра Кочића, а у драматизацији Ранка Рисојевића и у режији Ненада Бојића.

Субота ове седмице, када је ријеч о најмлађој позоришној публици, резервисана је за комад “Вук и седам јарића” Предрага Бјелошевића, који је био задужен за режију заједно са Бисерком Колевском. Емитовање почиње у 18 часова.

- Да ли сте икада били у музеју? Ако јесте, сигурно сте видјели све те изложене занимљивости, можда плишане играчке, камење и фосиле и све то уз много информација. Сада покушајте замислити да ћете тамо срести седам малих јарића и њихову мајку козу, чак и вука који својим тихим гласом говори: “Отворите врата, то сам ја, ваша мајка” - наведено је о овој представи из ДПРС.

Ове седмице на каналу Дјечијег позоришта РС биће доступна и прича “Три прасета”, коју ће читати глумица Ђурђа Вукашиновић у недјељу од 18 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана