Свјетска премијера филма Страхиња Бановић у Карловим Варима

Танјуг
Свјетска премијера филма Страхиња Бановић у Карловим Варима

БЕОГРАД - Филм редитеља Стефана Арсенијевића "Страхиња Бановић" уврштен је у главни такмичарски програм 55. Међународног фестивала у Карловим Варима, који ће бити одржан од 20. до 28. августа, саопштили су данас продуценти.

Арсенијевићева модерна адаптација народне епске пјесме "Бановић Страхиња", смјештена у савремени контекст избјегличке кризе, такмичиће се са још 12 остварења за награду "Кристални глобус", као први филм из Србије у главном програму Карлових Вара послије 20 година, каже се у саопштењу.

"Изузетно сам узбуђен и почаствован што ће свјетска премијера нашег филма бити у Карловим Варима. Прије свега се радујем контакту са публиком, пошто је фестивал најавио физичко издање", рекао је Арсенијевић, чији је претходни дугометражни филм био дебитантски "Љубав и други злочини" (2008).

У Арсенијевићевом другом филму, главни јунак млади мигрант из Африке, који је у жељи да се што боље уклопи узео српско име Страхиња, живи са својом женом у избјегличком кампу у Крњачи, док нови талас избјеглица из Сирије не унесе немир у њихов живот.

У "снажној и аутентичној љубавној причи" главне улоге играју француски глумац Ибрахим Кома, аустријска глумица Ненси Менса Офеи и сиријски глумац Максим Калил, док је значајна улога припала Небојши Дугалићу.

Сценарио су уз Арсенијевића писали Бојан Вулетић и Никола Дукреја, а у филму све статисте и поједине мање улоге тумаче прави мигранти из више избјегличких кампова у Србији, каже се у саопштењу.

"Велику захвалност дугујемо и мигрантима из избегличких кампова који су са нама подијелили своја искуства и нека од њих поново проживили у филму. Био је то по много чему један посебан, неуобичајен пројекат", истакао је Арсенијевић.

Филм је настао у копродукцији Србије, Француске, Бугарске, Луксембурга и Литваније. Српски продуцент је Мирослав Могоровић у име куће Арт енд попкорн, у сарадњи са Синамон филмом.

Филм "Страхиња Бановић" подржали су Филмски центар Србије, Фонд Савета Европе - Еуримаж, Филмски фонд Луксембург, Француски национални центар за филм, Бугарски национални филмски центар, Литвански филмски центар и Креативна Европа- МЕДИА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана