Свијет одаје почаст редитељу Абасу Кјаростамију VIDEO

Agencije
Свијет одаје почаст редитељу Абасу Кјаростамију VIDEO

У његовој родној земљи Ирану као и широм свијета многи, медју којима и предсједници Ирана и Француске, одају данас пошту преминулом иранском синеасти Абасу Кјаростамију, који се назива једним од највећих свјетских редитеља.

Као за Роселинија или Годара постојаће прије и после Абаса Кјаростамија, наводе људи из света филма.


Кјаростами, добитник бројних међународних филмских награда међу којима и Златне палме 1997. године за филм "Укус трешње" умро је јуче у приватној болници у Паризу у 77. години. Иранске новинске агенције јавиле су да је он прошле недјеље отишао из Техерана на третман у Паризу. Рођен у Техерану 1940. у скромној породици Кјаростами постао је један од најпознатијих иранских редитеља током 1960-их. Освојио је награде на највећим свјетским фестивалима што му је донијело свјетску славу од Европе до САД-а и Јапана. Остао је да живи у Ирану послије исламске револуције 1979. и наставио да ради са филмским круговима у иностранству.

Ирански предсједник Хасан Рохани је у твитер поруци поздравио његов "другачији и дубок поглед на свијет" и рекао да ће кроз његово дјело "његов позив на мир и на пријатељство бити достигнуће које ће трајати у седмој умјетности".

Ирански министар културе и исламског учења Али Џанати га је назвао авангардистом са хуманистичким и моралним приступом . ;

"Са својим иновативним, модерним и лијепим дјелима дао је нову дефиницију филму и пронио име Ирана у светским умјетничким круговима", написао је министар Жанати у поруци у којој изражава саучешће за смрт умјетника, пренијела је иранска агенција Исна.

Ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф је у твиту написао да је његова земља изгубила "фигуру на врху међународног филма", и најавио да ће вечерас у свим филмским салама бити прекинуте пројекције да би се гледаоци помолили у знак сјећање на Абаса Кјаростамија.

"Абас није само највећи ирански редитељ, Роселини Техерана, ... он је и инспирисани фотограф, он је сама умјетност", написао је на твитеру бивши директор канског фестивала Жил Жакоб.

Француски предсједник Франсоа Оланд је у саопштењу које је поводом смрти синеасте издала Јелисејска палата написао да је он велики ирански умјетник који је " дубоко обиљежио историју филма". Оланд је рекао да је Кјаростами са Француском изградио блиске умјетничке везе и дубока пријатељства, као и да је у његовом дјелу удахнута поезија малим свакодневним стварима, којима је дата посебна и универзална димензију.

Директор француске Кинотеке Фредерик Боно написао је да Кјаростами спада у "оне врло ријетке редитеље, за које се одредјује време пијре и послије њега за свијет филма".

Захваљујући њему ирански филм има толики међународни легитимитет, оцјенио је његов сународник, редитељ Мохсен Махмалбаф и додао да је он освјежио и хуманизовао свијет филма.

На Твитеру бројни обожаветељи понављају фразу Жан-Лик Годара "филм се рађа са Дејвидом Грифитом и завршава са Абасом Кјаростамијем".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана