Светозар Цветковић, Паулина Манова и филм “За данас толико” освојили награде у Сомбору

Танјуг
Foto: Сомборски филмски фестивал

СОМБОР - Филм “За данас толико” редитеља и сценаристе Марка Ђорђевића освојио је награду “Ернест” за најбољи филм на Сомборском филмском фестивалу, саопштили су данас организатори.

Фестивал је затворен у неђељу увече свечаношћу у атријуму Градске куће у Сомбору, а за добитнике награде “Боер” за најбољу женску и мушку улогу проглашени су Паулина Манов и Светозар Цветковић за улоге у филму “Руски конзул”.

Жири Главног такмичарског програма Весна Чипчић, Ана Мариа Роси и Радован Вујовић додијелио је “Ернеста” Ђорђевићевом филму оценивши да “готово документаристичким приступом аутор и глумци стварају читав један свијет у коме ликови настављају да живе и када се кадар заврши”.

“Ликови нас уче да се са најнепријатнијим догађајима у нашим животима можемо суочити, да их љубав и топлина ближњих могу преобразити у најњежнија осјећања. Тако смо добили један потпуно српски неореалистички поздрав из Крагујевца од чланова породице Шаренац”, истакао је жири.

Како је оцијењено - снагу увјерљивог коришћења минималних средстава”.

Жири је навео да је Цветковић “тачан и експресиван у изразу, своју изванредну глумачку игру, обогатио снажним личним тоном човјека, умјетника, који вјерује да је немогуће могуће”.

Како је истакнуто, Цветковић је “одиграо једну од својих најбољих филмских улога”.

“Лепота малих фестивала, као што је овај у Сомбору, јесте у томе што овакве дивне средине доносе велико задовољство да наш рад, као глумаца, може да се препозна”, истакао је у обраћању Цветковић.

Жири селекције филмова младих аутора Павле Менсур, Љубомир Булајић и Стефан Вукић награду у овој селекцији је доделио филму „Екскурзија” редитељке Уне Гуњак.

“Остварење се у датој селекцији филмова издвојило прије свега истиношћу испричане приче, дозвољавајући гледаоцу да се у потпуности препусти редитељском наративу без сумње у вјеродостојност проблема којим се филм бави”, оцијенио је жири.

Специјалну награду жирија за режију добио је филм “Радничка класа иде у пакао” Младена Ђорђевића, “због беспрекорног приступа теми филма, свог ауторског ангажмана који је дубоко окренут у друштвеној стварности у којој живимо”, наведено је у саопштењу.

На отварању шестог Сомборског филмског фестивала 11. јула “Специјалним Ернестом” је постхумно награђен глумац Жарко Лаушевић (1960-2023), а признање је примила његова супруга Анита Лаушевић.

Чипћић је затворила фестивал током кога су посјетиоци могли да погледају 14 филмова у четири програмске цјелине, у организацији Културног центра “Лаза Костић”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана