Све спремно за Златни глобус

Агенције
Све спремно за Златни глобус

Лос Анђелес - Трка за Оскаре заиста почиње у недјељу када ће се водеће филмске звијезде окупити на 72. додјели Златних глобуса, а највише номинација има црна комедија "Човјек птица".

Филм гдје Мајкл Китон игра некадашњу звијезду акционих филмова који покушава да оживи каријеру у позоришту, има седам номинација за Глобусе чија је додјела први заиста велики догађај у холивудској сезони додјеле награда која траје до Оскара крајем фебруара.

Драма о одрастању једног дјечака "Одрастање" и трилер о разбијању нацистичких шифри "The Imitation Game" имају по пет номинација.

Британски глумци, звијезде "The Imitation Game" Бенедикт Камбербач и Кира Најтли предводе групу Британаца номинованих за Глобусе.

У тој групи су и Еди Редмејн и Фелисити Џоунс за своје роле у филму о животу Стивена Хокинга и његове супруге Џејн "The Theory of Everything" и Розамунд Пајк за улогу у филму "Ишчезла".

Комичарке Тина Феј и Ејми Фелер водиће додјелу трећу годину за редом.

Поједини критичари указују на овогодишњи недостатак очигледног фаворита за разилу од 2012. када је "Артист" буквално покупио све награде за филм године.

Том Нунан из Школе позоришта, филма и телевизије Универзитета Калифорнија рекао је АФП-у да, иако фаворита нема када је у питању филм, глумци су ове године "играли улоге каријере".

Најбољи филмови ове године ослањају се много на истините приче. Четири од пет драма номинованих за Глобусе засновани су на истинитим догађајима.

"Човјек птица" ће, без сумње, освојити награду у категорији Најбољи мјузикл или комедија на церемонији која се одржава у Беверли Хилтон хотелу у Лос Анђелесу у недјељу.

Филм је такође номинован и у категоријама: најбољи глумац (Китон), најбоља споредна мушка улога (Едвард Нортон), најбоља споредна женска улога (Ема Стоун) и најбоља режија (Алехандро Гонзалез Ињариту).

Китон има оштру конкуренцију у виду Рејфа Фајнса (Grand Budapest hotel), Била Мареја (St. Vincent), Хоакина Финикса (Inherent Vice) и оскаровца Кристофа Валца (Big Eyes).

Глобуси за разлику од Оскара одвајају драме од комедија, тако да се у конкуренцији најбоља драма године налазе "Одрастање" Ричарда Линклатера, "Foxcatcher", "The Imitation Game", "Селма" и "The Theory of Everything" и сви имају подједнако шансе да освоје награду.

Глобусе додjељују Холивудско удружење страних новинара (HFPA) и, иако мање престижни од Оскара, и даље имају велики маркетиншки утицај за номиноване и добитнике.

Традиционално, Глобуси су "опуштенији" од Оскара могуће због тога што је алкохол дозвољен.

"Златни глобуси су традиционално забавнији ТВ програм" од "уштогљених" Оскара, рекао је АФП-у Роберт Томпсон, професор поп културе на Универзитету Сиракуза.

Ове године, Оскари се додjељују 22. фебруара а номинације за ову престижну награду биће саопштене 15. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана