Суд у Стразбуру одлучује чији је филм “Битка на Неретви”

Блиц
Суд у Стразбуру одлучује чији је филм “Битка на Неретви”

Београд - Режисер Вељко Булајић изјавио је да ће Суд у Стразбуру разријешити питање власништва ратног филма “Битка на Неретви”, јер је он држављанин Хрватске која је однедавно чланица ЕУ.

Булајић, кога је Филмски центар Сарајево тужио Општинском суду у том граду због неовлашћене продаје права на филмове “Битка на Неретви” и “Козара”, рекао је да је преко једне загребачке адвокатске канцеларије предао случај суду у Стразбуру.

Он је рекао за београдски “Блиц” да је сигуран да ће одлуке тог европског суда бити веома непријатне за људе из “Филмског центра Сарајево”.

- Господа из Филмског центра Сарајево су у огромној заблуди, јер је “Битка на Неретви” настала у копродукцији “Јадран филма”, “Босна филма” и Радне заједнице-Битка на Неретви - каже Булајић.

Он додаје да су касније међународну копродукцију подржале једна њемачка, америчка и италијанска продуцентска кућа, те да приходи од филма треба да се дијеле равноправно на три дијела.

- Морам да подсјетим људе из Филмског центра Сарајево да је ратно министарство културе у Мостару потпуно ван закона предало права ко зна коме, о чему ће истину утврдити суд у Стразбуру - рекао је Булајић.

Овај режисер, који је поријеклом из Црне Горе, не одустаје од тезе да је филм “Битка на Неретви”, прије свега ауторски хрватски филм, јер су на све важније креативне процесе у филму “пресудно утицали Хрвати”.

Према његовим ријечима, најодговорнија мјеста на снимању филма, као што су режисер, писац сценарија, сценограф, заузимали су Хрвати, а свуда у свијету се “Битка на Неретви”, како каже, најнормалније третира као хрватски ауторски филм.

Директор Филмског центра Сарајево Адис Бакрач тврди да посједује доказе да је “Битка на Неретви” босанскохерцеговачки филм и тражи од Булајића обештећење за нематеријалну штету због неовлашћене продаје филмова “Битка на Неретви” и “Козара”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана