“Суботом увече”: Прича о настанку славног комичарског серијала

Бранислав Предојевић
“Суботом увече”: Прича о настанку славног комичарског серијала

ЊУЈОРК - Студио “Сони” представио је први трејлер за дуго чекани пројекат “Суботом увече”, режисера и сценаристе Џејсона Рајтмана, који ће стићи у биоскопе 11. октобра.

Рајтман режира према сценарију који је написао заједно са Гилом Кенаном и заснован на истинитој причи о догађајима иза кулиса током снимања првог емитовања легендарне комичарске емисије “Увече суботом уживо”.

- У 23.30 часова, 11. октобра 1975. године, дивља дружина младих комичара и писаца заувијек је промијенила телевизију  и културу. Филм “Суботом увече” базиран је на истинитој причи о ономе што се догодило иза кулиса у 90 минута прије првог емитовања “Уживо суботом увече”, пише у најави студија “Сони”.

Поменуту епизоду водио је комичар Џорџ Карлин, а гостовали су музичари Били Престон и Јанис Јан, док су Ден Екројд, Џон Белуши, Чеви Чејс, Џејн Картин, Гарет Морис, Лорејн Њумен и други чланови шоуа представљени својим скечевима.

“Уживо суботом увече” јесте један од најдуговјечнијих телевизијских програма у Сједињеним Америчким Државама са 968 емитованих емисија. Многи чланови глумачке екипе и аутори скечева привукли су пажњу јавности учешћем у овој емисији и касније остварили успјех на телевизији и филму, као глумци, редитељи и сценаристи. Неки популарни скечеви прерасли су у игране филмове, а неки од њих су попут “Браће Блуз” из 1980. и “Вејнов свијет” из 1992. стекли култни статус код публике.

Емисија “Уживо суботом увече” освојила је бројна значајна признања, укључујући 40 “Емија”, а представљање талентованих али ексцентричних генијалаца који су стајали иза ње на филму није био нимало лак посао.

Глумачки ансамбл укључује Габриела Лабеле као Лорна Мајклса, Дилана О'Брајена као Дена Екројда, Кори Мишел Смит као Чеви Чејса, Ламорне Мориса као Гарета Мориса, Николаса Брауна као Џима Хенсона и Ендија Кауфмана, Џона Батисте као Билија Престона и Елу Хунт као Гилду Раднор.

Филм би званично премијеру требало да има на фестивалу у Торонту, а по многима ово би могао бити и један од кандидата за “Оскара”, узимајући у обзир добру Рајтманову репутацију код академије, прије свега због хваљених филмова “Џуно” и “У ваздуху”.

Емисија

Шоу “Уживо суботом увече” (енгл. “Saturday Night Live” или СНЛ) америчка је телевизијска скеч комедија аутора Лорна Мајклса која се емитује на Ен-Би-Сију скоро 50 година без престанка.

Скечеви у емисији на пародичан начин приказују актуелне политичке и културне догађаје и изводи их стална постава глумаца која се састоји од редовних и сезонских чланова. Домаћин сваке епизоде је позната личност која обично отвара емисију уводним монологом и изводи скечеве са члановима глумачке екипе. Домаћин на крају монолога најављује музичког госта или бенд који током емисије уживо изводи двије или три нумере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана