Студио “Ворнер брос” слави 100 година раскошном филмском колекцијом

Бранислав Предојевић
Студио “Ворнер брос” слави 100 година раскошном филмском колекцијом

ЛОС АНЂЕЛЕС - Велики холивудски студио “Ворнер брос” слави 100 година рада са ултимативном студијском колекцијом, која окупља 30 својих најславнијих филмова у величанственој 4К УХД резолуцији.

Луксузни суперпакет покрива три епохе студија: “Класични Холивуд (1930 - 1960), “Нови Холивуд” (1970 - 1980) и “Модерни блокбастери” (1990 - 2022), а колекција представља врхунац холивудског приповиједања и документује “Ворнеров” неизбрисив утицај на филмску индустрију.

Изабрани филмови представљају најмонументалније наслове у каталогу једног од најважнијих студија у историји филмске умјетности, савршено одражавајући, како развој матичне куће тако и кинематографије у посљедњих 100 година.

У збирку су укључени класици од раних техниколор хитова “Чаробњак из Оза” и “Пјевајмо на киши”, преко критичарских фаворита и то “Грађанин Кејн” и “Одисеја у свемиру 2001”, до жанровских класика “Истјеривач ђавола”, “У змајевом гнијезду”, “Блејдранер”, до модерних поп феномена као што су “Бетмен”, “Матрикс” и “Побјесњели Макс - Аутопут бијеса”. Колекција такође укључује легендарни вестерн “Рио Браво” и једнако легендарну мелодраму “Источно од раја” са Џејмсом Дином по први пут у 4К верзијама, док је најновији филм у овом пакету “Елвис”, режисера База Лурмана из претходне године.

Сама колекција је смјештена у јединствено, врхунско паковање, које садржи: картонску спољну футролу са магнетном копчом у облику “Ворнер” лога, три књиге, од којих свака садржи 10 4К дискова, подијељених на три холивудска доба. Свака књига укључује временске оквире који детаљно описују утицај студија на Холивуд уз пропратну књижицу од 32 странице са фактографијом везаном за филмове.

Такође, пакет садржи 50 сати бонус материјала који укључују интервјуе, историјске есеје филмских публициста и критичке осврте великана попут режисера Питера  Богдановича, Роберта Вајса и Џона Карпентера, критичара Роџера Еберта, глумице Лорен Бекол и бројних других сарадника “Ворнера” током претходних десет деценија.

Историја

Студио “Ворнер брос” или скраћено “ВБ” је амерички филмски и забавни студио са сједиштем у Бурбанку, Калифорнија.  Основан је 1923. од стране четири брата Харија, Алберта, Сема и Џека Ворнера, а компанија се успоставила као лидер у америчкој филмској индустрији, прије него што се подијелила у аниматорски, телевизијски и сектор видео-игара. Један је од чланова тзв. “Велике петорке” великих америчких студија, на којима је изграђен Холивуд. Приход за протеклу годину процјењује се на 13 милијарди долара, имају преко осам хиљада запослених, а њихова архива сматра се за највећу студијску колекцију на свијету и укључује 12.500 играних филмова и више од 150.000 појединачних епизода телевизијских програма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана