"Страхиња Бановић” у Карловим Варима у трци за награду

Танјуг
Промо постер за филм "Страхиња Бановић", међународног назива "As Far As I Can Walk"
Foto: imdb.com | Промо постер за филм "Страхиња Бановић", међународног назива "As Far As I Can Walk"

КАРЛОВЕ ВАРИ, 25. августа (Тањуг) - Домаћи филм „Страхиња Бановић" Стефана Арсенијевића, који је премијхерно приказан на филмском фестивалу у Карловим Варима, такмичи се за "Кристални глобус" заједно са још 11 остварења из цијелог света.

Свјетска премијера новог домаћег филма уз присуство глумачке и ауторске екипе одржана је у понедјељак са великим успјехом на Међународном фестивалу у Карловим Варима, саопштили су продуценти тог остварења.

Ово је први пут након 20 година да Србија има представника у главном програму тог фестивала. Престижни филмски магазин "Варајати" описао је филм као „изненађујућу и узбудљиву комбинацију српске средњевејковне епске пјесме, љубавног троугла и приче о мигрантима“.

Владан Петковић у критици за портал „Синеуропа“ је навео да је у питању „успео филм изненађујућег концепта, прича о двоје Афричких миграната који траже своје место у Европи“.

Филм који има интернационални наслов “As Far As I Can Walk” представља модерну адаптацију чувене народне епске песме „Бановић Страхиња“, а смјештена је у савремени тренутак избјегличке кризе.

У снажној љубавној причи главне улоге играју француски глумац Ибрахим Кома, аустријска глумица Ненси Менса Офеи, сиријски драмски умјетник Максим Калил, а значајна улога припала је и Небојши Дугалићу.

Поједине мање улоге у овом дјелу тумаче аутентични мигранти из више избегличких кампова у Србији.

Истакнути редитељ Стефан Арсенијевић афирмисао се успјешним кратким играним филмом „(А)Торзија“ за који је добио Златног медвједа на Берлинском фестивалу 2003, Награду Европске филмске академије и касније је био номинован за Оскара.

„Страхиња Бановић“ је његов други дугометражни филм, након запаженог остварења „Љубав и други злочини“ (2008), који је премијерно приказан на Берлинском фестивалу, а радио је и међународне пројекте у тиму више страних редитеља - “Изгубљено - нађено” (2005) и “Не заборави ме, Истанбул” (2010).

Нови филм је настао у копродукцији Србије, Француске, Бугарске, Луксембурга и Литваније.

Српски продуцент је Мирослав Могоровић испред куће “Art & Popcorn” у сарадњи са компанијом “Cinnamon Film”, уз подршку Филмског центра Србије, Фонда Савјета Европе - Еуримаж, Филмског фонда Луксембург, фонда Креативна Европа-МЕДИА и других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана