„Страхиња Бановић” приказан на Фесту, у редовној дистрибуцији од краја септембра

Танјуг
„Страхиња Бановић” приказан на Фесту, у редовној дистрибуцији од краја септембра

БЕОГРАД - Свечана премијера српског филма „Страхиња Бановић“ редитеља и сценаристе Стефана Арсенијевића одржана је на отварању јубиларног 50. ФЕСТ-а у Београду, на љето га очекују фестивали у Србији, а редовна дистрибуција је планирана крајем септембра по цијелој Србији и региону.

Продуцент Мирослав Могоровић испред куће „Art & Popcorn“ је уочи премијере објавио вијест да су права за филм „Страхиња Бановић“ управо продата за САД, Канаду и Карибе, захваљујући кући „Soul Foof“ као копродуцента.

Ауторска и глумачка екипа присуствовала је синоћ „фестовској“ премијери и поклонила се на крају пројекције, на сцени Комбанк дворане, прије свих инострани глумци који су наступали у водећим улогама - Ибрахим Кома (Француска) и Ненси Менса Офеи (Аустрија/Гана).

Осим њих, у споредним, пратећим ролама публика је могла видјети домаће глумце Небојшу Дугалића, Славишу Чуровића, Страхињу Блажића, Јелену Михајловић, који су такође добили велики и дуготрајни аплауз публике у распродатој Великој сали Комбанк дворане.

Нови играни филм Стефана Арсенијевића је до сада учествовао на барем 20 филмских фестивала -Пинђау (Кина), Каиро (Египат), Севиља (Шпанија), Монпеље (Француска), Солун (Грчка), Хаифа (Израел), Трст (Италија) и другим градовима широм свијета, док је био апсолутни лауреат на 55. фестивалу Карлове Вари 2021 гдје је имао и свјетску премијеру у августу прошле године.

Тада је освојио пет награда, као оне за најбољи филм, а главни глумац Ибрахим Кома проглашен је за најбољег на том фестивалу у Чешкој републици.

Редитељ је потписао сценарио са Бојаном Вулетићем и Николасом Дукрајем, и ово је његов други дугометражни играни филм након остварења „Љубав и други злочини” (2008), а био је номинован за „Оскара“ за најбољи страни кратки играни филм - словеначку продукцију „(А)торзија” (2002).

Филм је смјештен у социјални миље актуелне теме која се годинама не стишава - мигрантска криза, и то на тлу Србије, односно Београда.

Протагониста је млади мигрант из Африке који са својом женом Абабуом у Крњачи борави у кампу за избјеглице, желећи да добије азил и остане у Србији, што захтијева многе услове које треба да испуни. Она можда не дијели његову жељу и страст за остајањем...

Промијенио је име и сада се зове Страхиња, јер мисли да ће му оно помоћи да се уклопи у средину, што му добрим дијелом у почетку успијева.

Нови талас избјеглица из Сирије дешава се свакодневно, и међу њима је харизматични Али, који брзо жели да иде даље из Београда.

Али је по професији је новинар који је писао храбре и освјешћене текстове који су многима засметали у његовој земљи, те је протјеран и налази се у незавидном положају.

Главни заплет филма креће у тренутку када јунак Страхиња након једног тренинга фудбала стиже у камп и не може нигдје да пронађе своју жену.

Настаје паника, очај, он сумња да је можда отета, али убрзо од других из кампа сазнаје да је изненада отишла са Алијем и његовим пријатељем даље преко границе.

Од тог тренутка креће једна грозничава јурњава јунака по Србији и ван ње, не би ли пронашао своју жену, не схватајући који би био разлог за њен одлазак без разговора, образложења.

Истраживање редитеља Арсенијевића за сам филм довело га је до тога да се упозна са момком мигрантом из Гане, баш по имену Ибрахим, који је одлучио да остане у Србији и имао амбицију да тренира фудбал за клуб из Београда, да ту гради каријеру и започне свој нови живот.

Управо је тај момак био директна инспирација за грађење насловног и главног јунака филма „Страхиња Бановић“, којег тумачи веома увјерљиво Кома, чији је терет комплексности захтевне улоге веома храбро понио.

Ова социјална авантуристичка драма „road movie“ представља савремену адаптацију народне епске пјесме „Бановић Страхиња” смјештена у савремени оквир избјегличке кризе у Србији, али се тек дјелимично ослања на то чувено дјело.

У појединим сегментима женски глас приповиједа одломке тог епа, и на тај начин прати сценарио филма, као нека врста нарације, а даљи развој приче и нема много блиског додира са причом коју знамо.

Бановић Страхиња је у епској пјесми био велики јунак који је спреман да опрости својој жени прељубу коју је учинила са његовим непријатељем, као одраз огромне храбрости.

Овдје, у самом филму, у потрази за својом одбјеглом женом, протагониста Страхиња ће долазити до неких других сазнања, која се не поклапају са наведеном пјесмом, што је ауторима, очигледно и био циљ.

Глумачки доминира управо Ибрахим Кома, а уз њега је своју улогу ефектно изнела и аустријска глумица родом из Гане - Ненси Менса Офеи као његова одбјегла жена, а у екипи је и сиријски глумац Максим Калил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана