“Страхиња Бановић” и “Стриц” награђени на свечаности Филмског центра

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Свечано обиљежавање годишњице Филмског центра Србије одржано је у Дворани Културног центра Београда гдjе су “Бановић Страхиња” и “Стриц” у оквиру програма освојили АФИФС награде за најбољи домаћи играни филм и најбољу мањинску копродукцију у 2022. години.

Прослава је организована синоћ у сарадњи са Асоцијацијом филмских фестивала Србије (АФИФС) и Мрежом киноприказивача Србије.

Стефан Арсенијевић, сценариста и режисер драме о мигрантској кризи “Страхиња Бановић”, према чувеној епској песми “Бановић Страхиња”, примајући награду АФИФС, истакао је да му овако важно признање веома значи и прија.

“Заправо, овако лепа награда припада целој нашој екипи из пет земаља, која је оставила срце на терену, што се данас често каже. Ми смо покушали да прикажемо савременог Бановића Страхињу. Желео бих да овим филмом сви покушамо да барем у делићу себе пронађемо једног Бановића, да разумемо друге људе у животу и наравно да умемо и да опраштамо”, рекао је Арсенијевић видно узбуђен у емотивном говору и похвалио “импресиван жири” који је доделио филму награду.

Стручни жири је у образложењу за награду записао да је филм Стефана Арсенијевића са светском премијером 2021. на престижном фестивалу у Карловим Варима (Чешка република) у старту тамо освојио пет награда од којих и главну - Гран Приџ “Кристални Глобус” као најбољи. Тиме је обезбиједио своје место у историји кинематографије да се памте овакви филмови, а “Страхиња Бановић” је “аутентичан, оригиналан и храбар”.

Продуценткиња Марија Стојановић испред куће “Сенсе Продакшн” захвалила се на награди за мањинску српску копродукцију хрватско-српског филма “Стриц” дебитантског тандема Давид Капац - Андрија Мардешић.

Она је истакла да су партнери у цијелом региону веома важни и драгоцјени за копродукције, а у филму “Стриц” са српске стране су били ангажовани главни глумац Предраг Мики Манојловић и директор фотографије Милош Аћимовић.

Жири је оцијенио да је психолошки трилер “Стриц” сценаристичко-редитељског пара Капац - Мардешић, породична драма као метафора односа у друштву данас са великим страхом.

То је умјетнички релевантно остварење са снажном драматургијом, које тражи стрпљивог и образованог гледаоца за склапање драматуршког мозаика, наводе у жирију.

“Стриц” је у Србији ове године имао премијеру на Фестивалу европског филма Палић, а касније је приказан на Дунав филм фесту у Смедереву и Фестивалу ауторског филма у Београду, али још није ушао у редовну дистрибуцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана