Стоименов: Снимање Бесе у Естонији најљепше у животу

Tанјуг
Foto: танјуг

БЕОГРАД - Гост нове епизоде видео серијала „Тањуг Рефлектор“ био је креатор, коредитељ и косценариста „Бесе“ Игор Стоименов, који је говорио о предстојећој другој сезони криминалистичке серије, како је у пандемијско доба протекло захтјевно снимање са мултинационалном екипом и локацијама у више земаља.

Друга сезона „Бесе“ креће са емитовањем од 27. новембра на телевизији Суперстар, а Стоименов је истакао да серија носи лучу за коју се нада да ће отворити неке нове путеве између Срба и Албанаца, „који морају да живе заједно колико год се волели или не“.

„То је велика храброст о којој треба причати. Једном кад се буде проучавала, на страну уметнички досези, та величина ће бити ужасно битна кад се некад те ствари слегну и унормале“, оцијенио је Стоименов.

У последњих шест година Стоименов ништа друго ради осим што се бави „Бесом“, чија је прва сезона приказивана од краја 2018. године. Када је продуцентима представљена друга сезона, њени креатори су били свјесни шта их чека током снимања у вријеме најгоре пандемије и локдауна.

„Куриозитет ''Бесе'' је да раде људи из десет земаља, не само из региона. Отишли смо до Естоније и Литваније, Француске, Италије... сликали смо у Швајцарској, а све је кренуло из Црне Горе у којој је био тотални локдаун“, присјетио се Стоименов.

Према његовим ријечима, читава Црна Гора се захваљујући локдауну екипи серије „нудила на длану“, јер није било никога на улицама, а једини су имали дозволу да иду из тачке а у тачку б.

„И скористили смо на најбољи начин да у 30 дана снимања узмено најбоље из Црне Горе, почев од Аде Бојане, солане у Улцињу, до Боке Которске, Ријеке Црнојевића и Цетиња. Све то нам је било ужасно тешко у првој сезони кад је било милион туриста“, рекао је Стоименов.

Ипак, била је присутна и ужасна нервоза да ли неко у екипи има корону, усљед које су морали да праве и паузу од три мјесеца. Потом, требало је и доводити, тестирати глумце, од којих су неки замијењени када су се разбољели, пошто снимање није могло да буде заустављено.

„Сав тај труд мислим да ће се видети већ у првој епизоди која у 60 минута има скоро 80 сцена . То малтене нема један филм. Дешава се у шест земаља“, истакао је Стоименов.

Према његовим ријечима, од земаља за снимање изабрана је и Естонија јер је драматуршки одговарала, пошто су неки ликови требали да као заштићени свједоци оду са ових простора у земље гдје нема наше емиграције.

„Снимали смо тамо седам дана. Вероватно најлепше искуство у мом животу...У тих седам дана снимили смо две тешке и бруталне акционе сцене. Један велики судар и испод воде. Снимили смо брдо феноменалног материјала“, нагласио је Стоименов.

Естонци држе ужасно до филмског наслеђа. Руски редитељ Андреј Тарковски је снимао своје последње фимове у Естонији, гдје су на многим локацијама задржана знамења његовог филма „Соларис“. Редитељ Кристофер Нолан је прије неколико година у Естонији снимао филм „Тенет“.

„Централни трг близу луке је сав остао у бетону. Брутализам. Као нека опера, хокејашка дворана. Погледам кроз камеру и ово ми је познато. То је почетак ''Тенета'' кад крећу у оперу. Онда смо цедили ту локацију на милион и један начин“, признао је Стоименов.

Према његовим ријечима, прављење серије захтева огромно ангажовање великог броја људи. Друга сезона „Бесе“ има око 120 глумаца, поред статиста и каскадера, из Турске, Естоније, Албаније, Северне Македоније, Хрватске, Француске, Италије, Србије и других земаља.

„Отворила се потреба за ликом Игија у другој сезони и мислим да је неко из тима предложио Рељу Поповића. Мислим да ће након ''Бесе'' Реља да засија као највећа српска глумачка звезда нове генерације. Ту врсту самоконтроле, талента, поштовања колега и екипе заиста нисам видео. Унео је нову енергију која је невероватна“, нагласио је Стоименов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана