Стиже ново издање легендарног филма “Тарзан, човјек мајмун”: Краљ џунгле и класик Холивуда

Бранислав Предојевић
Стиже ново издање легендарног филма “Тарзан, човјек мајмун”: Краљ џунгле и класик Холивуда

ЛОС АНЂЕЛЕС - Студио “Варнер” у склопу прославе сто година постојања 12. децембра издаће луксузно 4HD Блу-Реј издање легендарног филма “Тарзан, човјек мајмун” из 1932. године.

У продукцији “МГМ” ово је био први филм са Џоном Вајсмилером, бившим олимпијским шампионом у насловној улози, који је покренуо талас од укупно 12 наставака до 1948. године, поставши једна од најисплативијих франшиза тзв. златног доба Холивуда.

Адаптација романа књижевника Едгара Рајса Бероуза “Тарзан међу мајмунима” дуго је била на мети студија “МГМ”, али нису успијевали пронаћи глумца који би могао изнијети физички врло захтјевну улогу, док нису пронашли Вајсмилера, вишеструког олимпијског шампиона из 1924. и 1928. године којем су откупили уговор од бренда доњег веша.

Ангажовали су писца и сценаристу Сирила Хјума (“Лет за Рио”, “Велики Гетсби”, “Забрањена планета”) да напише сценарио, док је филм режирао Вудбриџ ван Дјук познат по називу “Вуди, једна клапа”, због своје злогласне ефикасности на сету.

Ван Дјук је мајсторски искористио солидан буџет од 600 хиљада долара, Вајсмилерову харизму и љепоту његове партнерке у филму Морин О'Саливен да сними врло забаван и узбудљив спектакл, који ће постати један од најисплативијих филмова свог времена.

Култне ријечи “Тарзан…Џејн...Тарзан….Џејн” биле су прве ријечи, које је Вајсмилер изговорио дебитујући на екрану као Тарзан па иако се није прославио глумом и дијалозима, јесте акцијом током које је бранећи своју изабраницу начинио мањи еколошки геноцид. Прва од авантура филмског “Тарзана” остаје највећи филм из џунгле свих времена иако је добио бројне римејк верзије до данас.

На челу глумачке екипе Вајсмилер импресионира мишићима и вјештином као сурови краљ дивљине благог срца, док Џејн одише шармантном љупкошћу енглеске даме која на крају напушта цивилизацију како би остала у дивљини са својим примитивним љубавником. Заједно, млади пар се суочава са свијетом варварске опасности џунгле, трагајући за “гробљем слонова”. Тарзан је присиљен да се бори против гориле до смрти и опасног племена пигмеја, а чувени стампедо дивљих животиња који јуришају као одговор на славни урлик Тарзана, једна је од најспектакуларнијих секвенци икада снимљених у Холивуду.

Филм је био толико успјешан у свом почетном издању, зарадивши за то вријеме импресивних 2,6 милиона долара па је након њега снимљено пет наставака у наредној деценији за “МГМ”, а потом је услиједило још шест наставака за студио “РКО”. Да буде занимљивије, пуних 100 година након свог дебија  “Тарзан” и даље даље освјетљава екран авантуром и романтиком у овом филмском класику свих времена, поставши један од културних симбола 20. вијека.

Пакет

Филм долази уз потпуно нови ремастерс слике у високој 4К HD резолуцији и новим квалитетом долби атмос звука.

У пакету долазе и поклони попут документарца “Тарзан: Сребрни екран краља џунгле”, који се исцрпно бави феноменом Тарзана у кинематографији плус анимирани филмови “Желим да имам крила” и “Мјесечина за двоје”, оригинални биоскопски трејлер, специјални постери и фотографије са снимања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана