Стиже нова сезона култне анимиране серије “Праискон”: Човјек и звијер у борби за живот

Бранислав Предојевић
Стиже нова сезона култне анимиране серије “Праискон”: Човјек и звијер у борби за живот

ЊУЈОРК - Нова сезона култне анимиране серије “Праискон” легендарног режисера и сценаристе Гендија Тартаковског стиже сутра премијерно на стриминг сервису “ХБО макс”.

Петоструки добитник награде “Еми”, укључујући и ону за најбољу анимирану серију, аутор је уникатне визије са чудесним смислом за акцију и бизарну комедију и дубоким разумијевањем онога што медиј анимације чини јединственим. Било да су у питању хит филмови попут “Хотела Трансилванија” или култне анимиране серије “Декстерова лабораторија”, “Самурај Џек” или “Ратови звијезда: Ратови клонова”, он увијек доноси аутентичне приче са различитим визуелним рјешењима.

Серија “Праискон” прати пећинског човјека по имену Копље (Арон Лапланте) у праискону еволуције, који након страдања породице склапа невјеројатно пријатељство са женком тираносауруса Фанг, која је остала без младунаца. У другој сезони човјек и диносаурус путују у нови свијет како би спасли жену по имену Миру од отмичара, али на путу проналазе мјесто испуњено дивљом бруталношћу.

Франшиза је стекла славу невјероватном комбинацијом насиља и дивљаштва, са неким од најбруталнијих и најкрвавијих акционих сцена у историји анимације, али и неким од најемотивнијих ритмова данашњице у седмој умјетности. Сам аутор рекао је да су га инспирисали филмови попут “Конана Варварина” и “Повратка”, старински палп романи и научне емисије о диносаурусима, па је серију направио као спој акције, фантастике и хорора кроз авантуристичку студију карактера.

- Људи у почетку нису идеју схватали озбиљно, јер сам кршио правила тиме што сам имао заједно човјека и диносауруса и то без дијалога, па сам нагласио да је то проучавање карактера. Серија је епско путовање два лика који су различити, али их повезује заједничка трагедија испричана кроз бруталну акцију која одговара времену праисторије - рекао је Тартаковски.

Серија је, уз похвале критике и бројне награде, стекла огромну базу обожавалаца, а режисер тврди да је тајна успјеха у мајсторству визуелног и једноставности приче, која сликом говори више од ријечи.

- Тајна ове серије је у томе што је лијепа за гледање. Од када сам видио анимацију Скота Вилиса, чак и прије “Самураја Џека”, нисам могао одвојити поглед од њих. Биле су посебне и заиста умјетнички одрађене. Што се тиче приче, трудили смо се да се фокусирамо на однос између Копља и Фанг. Никада није приказано само насиље ради његовог постојања. Лако смо могли ићи у том правцу, али смо заиста жељели да се фокусирамо на везу овог чудног тандема. Зато је дошло до великог истраживања односа између човјека и звијери, који је приступачан и једноставан - објаснио је славни режисер.

Прва сезона “Праискона” тренутно је међу 10 најгледанијих серија на платформи “ХБО макс”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана