Српска копродукција "Лепе године" вечерас премијерно у Риму

Танјуг
Foto: spettacolo.eu

БЕОГРАД- Нова копродукција Центра за филмску уметност Art&Popcorn, филм Лепе године (Gli anni belli) чију режију потписује Lorenzo dAmico de Caravalho, имаће свјетску премијеру вечерас у Риму.

У филму играју Romana Maggiora Vergano, Maria Grazia Cucinotta, Paola Lavini, Ana Padrsho и друге звијезде италијанског филма.

Продуцент Мирослав Могоровић српски је копродуцент ове носталгичне комедије о одрастању:

"Оно што је на мене оставило веома добар утисак је начин на који се филм бави проблемима савременог друштва, а да нас притом нимало не оптерећује јер гледамо тинејџерску летњу комедију. Ситуације у којима се налазе главни јунаци филма сви препознајемо и зато се лако повезујемо са њима уживајући у духовитости филма. А осим тога, лепо је видети да има нација које деведесете године памте са носталгијом, као златне године. Ово је на неки начин и носталгични филм о нашој недоживљеној младости" казао је Могоровић.

Lorenzo dAmico de Caravalho и његова косценаристкиња Anne Riitta Cichone смјестили су причу у деведесете године XX века, да би испричали причу о побуни, неуспјеху револуције, кризама - како друштвеним тако и унутрашњим, личним.

Могоровић напомиње да је у Србији то је било ратно вријеме, те је занимљиво осврнути се на друштвене промјене које је Европа доживљавала, погледати сан о револуцији и миру из наше еx- југословенске перспективе.

"Са садашњим искуством 2021. године када знамо како су сви тадашњи проблем ескалирали и код нас и у далеко привилегованијој Европи. То нас као гледаоце подстакне да застанемо и мало размислимо, али и даље остајемо оптимисти јер смо управо видели одличну комедију са пуно духа и животне радости" каже Могоровић уочи премијере.

Филм је настао у продукцији италијанске филмске компаније Bendico и италијанске националне телевизије РАИ Уно, а португалски копродуцент је компанија Hora Mgica.

Радња филма смјештена је у љето 1994. недуго након што је формирана нова Влада.

Шеснаестогодишња Елена (Romana Maggiora Vergano) је пасионирани фан Нирване, а сада почиње са једнаком страшћу да прати политичке прилике у земљи и једва чека да се придружи протестима и смијени власт.

На њену несрећу, родитељи имају друге планове.

Отац Еугенио (Ninni Bruschetta) намргођени стари комуниста и његова њежна али иронична супруга Адел (Maria Grazia Cucinota), одлучни су да наставе породичну традицију: ускачу у ауто и упућују се у камп у коме проводе љета још од 70-их.

Но, у кампу их чека изненађење - све ново, почев од имена. Цијела земља је на прагу сунчане, бљештаве и забавне Берлусконијеве ере, и камп "Bella Italia" жели да буде све то у савршеном малом паковању.

Српску премијеру филма Лепе године гледаћемо овог љета на Фестивалу Европског Филма Палић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана