Срце Сарајева за Богдана Диклића

Aгенције
Срце Сарајева за Богдана Диклића

Сарајево - Овогодишњи Сарајево Филм Фестивал завршен је 24. августа додељивањем награда. Најбољи играни филм фестивала је грузијски филм "У процвату", док је Богдан Диклић освојио Срце Сарајева за најбољег глумца.

У главној такмичарској категорији за играни филм жири којим је председавао редитељ Данис Тановић додјелио је награду грузијском остварењу "У процвату" (Grzeli nateli dgeebi) које су режирали Нана Еквтимишвили и Симон Грос.

Специјална награда жирија отишла је у руке редитеља Боба Јелића који се на фестивалу представио хрватско-босанском копродукцијом "Обрана и заштита". Главни глумац у том остварењу, Богдан Диклић, освојио је награду Срце Сарајева за најбољег глумца.

"Ово је награда која се зове тако лепо. Није ни златно, ни сребрно, већ једноставно срце града. Зато ми је ова награда тако драга", казао је Диклић преузимајући Срце Сарајева, пренијела је агенција Фена.

Истоимену награду, али у категорији најбоље глумице, подјелиле су звијезде филма "У процвату" Лика Баблуани и Маријам Бокериа.

Разноврсни такмичарски програм, када је у питању кратки филм, оцјењивао је жири који је предводила Пас Ласаро, менаџерка програма Панорама Филмског фестивала у Берлину.

Срце Сарајева за најбољи филм у тој категорији однео је румунски филм "Сијена облака" (О Umbra de nor) редитеља Радуа Јуде. Специјалну награду жири је додјелио српском остварењу "Rabittland" Ане Недељковић и Николе Мајдака млађег, као и бугарско-њемачкој копродукцији "Част".

Најбољим документарцем овогодишњег Сарајево Филм Фестивала проглашен је филм "Сицкфуцкпеопле" аустријског редитеља Јурија Речинског, док је српски документарац "Југославија, како је идеологија покретала наше колективно тијело" Марте Попиводе освојио специјално признање. Специјалну награду у истој категорији освојио је грчки филм "Чистачи" Константиноса Георгоусиса.

Награду за људска права, која се додељује најбољем филму са том тематиком из такмичарског програма за документарне филмове, освојила је хрватска прича Арсена Оремовића "У браку са Швицарцем".

Као што је раније најављено, почасне награде Срце Сарајева примили су мађарски редитељ Бела Тар и Роберто Ола, извршни директор "Еуримажа", фонда за подршку европској кинематографија.

Цјелокупан списак добитника награда, укључујући и "Цинелинк" признања, као и награде фестивалских партнера, можете прочитати ОВДЈЕ.

Деветнаести по реду Сарајево Филм Фестивал одржана је од 16. до 24. августа, обухватајући стотинак филмских наслова из свих крајева свијета, од великих биоскопских хитова као што су до бројних независних остварења са свих континета. Главна звијезда фестивала био је глумац Дени Гловер који је у Сарајево дошао како би додјелио награду Фондације "Katrin Cartlidge" и одржао предавања младим филмаџијама окупљеним у Талент кампусу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана