Спектакуларна верзија вјечног класика стиже и у бањалучке биоскопе

Бранислав Предојевић
Спектакуларна верзија вјечног класика стиже и у бањалучке биоскопе

БАЊАЛУКА - Најновија верзија свима познате приче “Три мускетара” од данас је на репертоару бањалучког “Синеплекса Палас” у врхунском формату, али и у другим домаћим биоскопима и центрима за културу.

Акциона екранизација безвременог романа Александре Диме у режији Мартина Бурбулона, велике наде француске кинематографије, никога неће оставити равнодушним комбинацијом авантуре, мелодраме и спектакла. 

Димина најславнија прича (уз “Гроф Монте Кристо”) доноси пред публику напете завјере, узбудљиве двобоје, пожртвоване хероје, опасне негативце, војничка братства и наравно љубавне доживљаје.

Раскошни спектакл снимљен уз буџет од шест милиона долара представља нове ликове и бројне локације, од славног Лувра до Бакингемске палате, преко олука Париза до опсаде Ла Рошела.

Прича поново прати младића по имену Д'Артањан који одлази од куће у Париз, надајући се да ће постати мускетар краљеве гарде. Упркос неуспјешној регрутацији, он ипак постаје дио дружине тројице изванредних мускетара: Атоса, Арамиса и Портоса, три елитна ратника у служби француског краља, и убрзо се уклапа у њихов начин живота.

Њих четворица крећу у опасну мисију против завјере, која не пријети само круни већ и судбини цијеле Европе. Вођени геслом “Сви за једног и један за све” они крећу у авантуру која се одвија ужурбаним темпом, развијајући се од једног обрта до другог са мало романсе.

У филму је окупљена изванредна глумачка екипа: Венсан Касел као Атос, Франсоа Сивил као Д'Артањан, Ромен Дирис као Арамис, Пио Мармаи као Портос те Ева Грин као Милејди, Лина Кодури као Констанс Бонасје и многи други.

Димин роман, једна је од најчешће адаптираних прича свих времена, у биоскопу, на телевизији или у стриповима и анимацијама. Прву екранизацију Димина прича доживјела је 1903. године, а до данас широм свијета снимљено је преко 30 филмских и 10 анимираних верзија славне приче. Филм је пуштен у 732 биоскопа у Француској гдје је дебитовао на другом мјесту на кино благајнама продавши преко милион улазница и зарадивши 5,6 милиона долара у својој првој седмици.

Сам филм уједно је увод у други дио под називом “Милејди”, који стиже до краја године.

Роман

“Три мускетара” је француски историјски авантуристички роман који је 1844. написао француски писац Александар Дима, један од најчитанијих писаца свих времена. Временски смјештена између 1625. и 1628. године, прича о авантурама младића по имену Д'Артањан, првенствено је историјски и авантуристички роман. Прича је први пут објављивана од марта до јула 1844. године, а прича из романа је добила наставке “Двадесет година касније” и “Виконт од Брагелона: десет година касније”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана