“Торнада”: Опасније, снажније, скупље и забавније (ВИДЕО)

Бранислав Предојевић
“Торнада”: Опасније, снажније, скупље и забавније (ВИДЕО)

БАЊАЛУКА - Амерички филм катастрофе под називом “Торнада”, наставак култног филма “Торнадо” из 1996. године, јуче је претпремијерно стигао у домаће биоскопе.

Филм у режији Ли Исака Чунга свјетску премијеру имао је 8. јула у Лондону, а судећи по првим реакцијама публике и критике овај спектакл, тежак 200 милиона долара, могао би наставити серију успјешних филмова током љетне биоскопске сезоне. Заједнички пројекат студија “Универзал” и “Ворнер” прате велика очекивања с обзиром на улагања и он у свјетским биоскопима почиње емитовање 17. јула, уз повољне критике и прилично позитивне реакције публике након премијере.

Пројекат се почео развијати прије пет година као римејк оригиналног филма са Џозефом Косинским као режисером, али након што је он напустио пројекат због наставка “Топ гана” продуценти, Френк Маршал и Патрик Кроули, су ангажовали Чунга (познат по хваљеној драми “Минари”) као режисера, док је цијењени Марк Е. Смит (“Повратник”, “Поноћно небо”) урадио сценарио, као наставак првог филма. У главним улогама ангажовани су глумци млађе генерације Глен Пауел и Дејзи Едгар Џонс и ово је сјајна прилика да они провјере колико могу својим звјезданим потенцијалом привући публике у биоскопе.

Сама прича прати научницу Кејт Купер (Едгар Џонс), коју прогони траума због  разорног сусрета са торнадом, али се враћа назад на отворене равнице због позива свог пријатеља Џавија (Ентони Рамос) да тестира револуционарни нови систем за праћење олуја. Ускоро јој се укрштају путеви са Тајлером Овенсом (Глен Пауел), шармантном, али непромишљеном суперзвијездом друштвених мрежа која редовно објављује ​​своје авантуре у потрази за торнадима. Како сезона олуја интензивира, Кејт, Тајлер и њихови тимови који се такмиче, нађу се у борби за голи живот док се више олујних система спајају изнад централне Оклахоме.

На веб-страници агрегатора рецензија “Ротен томатос” има просјечно позитивну оцјену 75 одсто од 20 критика, док на страници “Метакритик” филм има оцјену  73 одсто, на основу 14 критичара, што указује на генерално повољне критике. Овен Глејбермен из “Вариетија” похвалио је наступ Пауела и Едгар-Џонсове, али је сугерисао да филм није толико иновативан као оригинални филм, док му је Роби Колин из “Дејли телеграфа” дао оцјену пет од пет, написавши да је знатно побољшан у односу на оригинал у свим аспектима.

Музику за филм радио је Бенџамин Валфиш, а соундтреком који излази 19. јула, очекивано доминирају пјесме кантри звијезда попут Лука Комбса, Миранде Ламберт и других звијезда жанра.

ОРИГИНАЛ

Филм “Торнадо” објављен је 1996. у режији Јана де Бонта, а по сценарију Мајкла Кричона и Ен Мери Мартин.

У филму су глумили Хелен Хант , Бил Пакстон , Џејми Герц и Кери Елвс као групу аматерских ловаца на олује, који покушавају користити уређај за истраживање торнада у Оклахоми. Филм је зарадио 495 милиона долара широм свијета и постао други филм са највећом зарадом 1996. године, а продао је око 54,7 милиона улазница у САД. Добио је позитивне критике и номинован је за “Оскара” за најбоље визуелне ефекте и најбољи звук. Такође, био је међу првим филмовима који су објављени на ДВД диску у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана