Специјална пројекција филма "Мрак" на дан великог погрома

Танјуг
Foto: tanjug

БЕОГРАД - Домаћи и међународни филм „Мрак" Душана Милића, чија је радња смијена на Косово и Метохију, синоћ је имао специјалну пројекцију у биоскопу Галерија Беoград у комплексу Београд на води.

Повод за премијеру је сећање на погром на Косову 17. марта 2004, а филм је смијештен у то вријеме.

Синоћ је одржана и специјална пројекција филма у Дому културе у Грачаници, а редитељ о тим догађајима и ономе шо је до њих довело за Тањуг каже:

"Нисам нимало оптимиста, мислим да ће морати да прође још много година да бисмо направили неки баланс, посебну равнотежу између та два народа у завади. Негативно мислим, дакле да се неће ништа променити".

"Мрак" је имао свјетску премијеру током јануара на 33. Филмском фестивалу у Трсту (Италија) и свечану премијеру крајем фебруара на 50. ФЕСТ-у где је изазвао велико одушевљење публике.

"Завршили смо са иностраним фестивалима, сви на Западу су нас одбили са овом темом, тако да ће филм ићи на домаће летње фестивале. Очекујем да ће у биоскопима бити гледан, иако јесте тема веома тешка и није оно на шта је можда публика данас навикла", сматра сценариста и режисер.

Душан Милић је познат као редитељ филмова "Јагода у супермаркету", "Гуча" и "Травелатор", али и као аутор - сценариста и режисер две ТВ серије - "Фолк" и "Сумњива лица", а са остварењем "Мрак" је отишао у сасвим нови жанр и стил који до сада није истраживао.

"Увек се трудим да направим на филму нешто што ме занима у том тренутку, не водим рачуна да ли је то комедија, музички филм, волим да експериментишем, то ми је био изазов. Потрудио сам се да овде убацим апсолутно све што сам осећао", открио је режисер.

Каже и да је на неки начин Никола Ракочевић његов глумац, будући да је играо у две његове серије и два филма, те га је назвао својим алтер егом, нахвалио да је одличан глумац и да се ментално јако добро разумеју.

Ракочевић је узвратио комплиментом да је Милић његов пре свега сјајан пријатељ, а онда и да је и изузетно талентован редитељ, те да му прија да сарађују.

Глумац је недавно био актуелан и са филмом "Келти" Милице Томовић који је српску премијеру имао на Фестивалу ауторског филма 2021, и сад је "Мрак" оставио трага на 50. ФЕСТ-у.

"Веома ми прија што сам присутан са филмовима на два наша најзначајнија фестивала. Још више ми је драго што су у питању одлични филмови у којима играм", каже за Тањуг Ракочевић,

Филм "Мрак" је настао у копродукцији Србије, Данске, Бугарске, Италије и Грчке, па је и глумачки тим занимљив - Даница Ћурчић, Славко Штимац, Миона Илов, Флавио Паренти, Иван Зербинати, Никола Кент, Дарен Пети, Никола Ракочевић, Славиша Чуровић, Слађана Букејловић.

Интернационалну ауторску екипу чине још директор фотографије Кирил Проданов, сценограф Миленко Јеремић, костимографкиња Лидија Јовановић, монтажер Јанис Халкијадакис, као и композитор Кристијан Ејднес Андерсен, чест сарадник великих редитеља - Ларса фон Трира и Николаса Виндинга Рефна.

Главни трио протагониста чине девојчица Милица, њена мајка Вукица и деда Милутин, отац Миличиног оца који је нестао једне ноћи са њеним ујком, а филмска прича је заснована на истинитом догађају.

Штимац игра Милутина као нови изазов у каријери, особу коју у животу држи нада да ће пронаћи несталог сина и за Тањуг је изјавио да више ствари носи његов лик, а негде преовладава параноја.

Такво стање се Штимац трудио да одглуми тако да не претера и нађе неопходну меру, а имао је доста материјала за грађење тако вишеслојног анти јунака.

"Увек је најважније како је лик написан у сценарију. Ако је добро створен, онда нама глумцима је све много лакше. Мислим да је у томе тајна", рекао је Штимац за Тањуг.

Филм "Мрак" је управо такав како му и само име каже - садржи снажно мрачну атмосферу, обрађује мучну и мрачну тему страдања и прогона Срба са КиМ, дешава се у мраку, ноћу, нестаје струја и аутор веома постепено ствара градацију тог неподношљивог страха који скоро да паралише троје јунака.

Режисер и сценариста је креирао једну херметичну, клаустрофобичну, помало и позоришну атмосферу, где доминирају Милица, Вукица и Милутин, који у најтежим ситуацијама желе да остану заједно, и по цену тога да ће можда изгубити живот ако остану у породичној кући.

У српске биоскопе "Мрак" ће ускоро ући у редовну дистрибуцију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана