Снима се римејк култног филма “Врана”: Повратак бесмртног осветника

Бранислав предојевић
Снима се римејк култног филма “Врана”: Повратак бесмртног осветника

ПРАГ - Након година покретања и заустављања пројекта снимање римејка култног филма “Врана” из 1994. године требало би у јуну да почне на локацијама у Прагу и Минхену.

Бил Скарсгард, који је познат по улози језивог кловна Пенивајза у филмовима “То” снимљених по роману Стивена Кинга, играће главну улогу у новој верзији чувеног трилера, док је редитељска палица повјерена Руперту Сандерсу, познатом по остварењима “Снежана и ловац” и “Дух у шкољки”.

Прича “Вране је прекрасна, мрачна, поетична и понекад узнемирујућа. То је прича о љубави, губитку, тузи и освети. Велика је част поново погледати легендарни стрип Џејмса О'Бара и поново замислити Врану као глас данашњице - рекао је Сандерс. Син чувеног шведског глумца Стелана Скарсгарда, чија се браћа Александар, Густаф и Волтер, такође, баве глумом, играће мртвог човјека у осветничкој мисији - гитаристу Ерика Драјвена, а партнер би требало да му буде музичарка ФКА Тњигс. Бил је допринио да дводијелно остварење “То” продуцентима донесе зараду од више од милијарду долара, а занимљив податак је тај да је овај глумац у “Марвеловом” блокбастеру “Вјечити” дао глас лику по имену Врана. Према наводима за сценарио је задужен Зек Бејлин, који је ове године био номинован за награду “Оскар” у категорији најбољи сценарио и то за филм “Краљ Ричард”. Буџет је око 50 милиона долара. Први филм, објављен 1994. године у режији Алекса Пројаса, стекао је култни статус, пошто је звијезда филма Брендон Ли, син легендарног Бруса Лија трагично преминуо на снимању филма у 28. години живота. У сцени која се снимала, наиме, требало је да буду коришћени ћорци. Међутим, како на сету нису имали такве метке, један од реквизитера одлучио је да узму праве метке, изваде зрна, истресу барутно пуњење и поново врате зрна. Међутим, наводно се једно зрно одвојило и заглавило у цијеви пиштоља “магнум 44”, а да то нико није примијетио. Када је пиштољ опалио, из руку глумца Мајкла Масија, погођен је Брендон у доњи дио стомака, хитно су га пребацили у болницу, али спаса није било. Наставак филма је премијерно приказан 1996, под називом “Врана: Град анђела” и у том остварењу главни глумац био је Винсент Перез. Услиједила су још два филма, “Врана: Спасење” (2000) и “Врана: Опака молитва” (2005), са Ериком Мабијусом и Едвардом Фурлонгом у главним улогама, који су ишли директно у видео-дистрибуцију. Продуцент сва три филма Ед Пресман покушао је неколико пута у протеклих 10 година да оживи франшизу.

Предложак

Прича “Вране” први пут је објављена у истоименом стрипу америчког умјетника Џејмса О'Бара 1989. године, који је постао култни класик девете умјетности.

Старо вјеровање каже да врана одводи душе преминулих у свијет мртвих. Понекад врана мртве може вратити у свијет живих. Гитариста Ерик и његова вјереница Шели требало је да се вјенчају на Ноћ вјештица, али ноћ прије су их убили криминалци. Годину касније Ерик оживљава и жељан је да се освети људима који су уништили његову срећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана